Krónika

Ausztriában korlátozzák az oltatlanok mozgását

Szlovákiában szombaton 5804 új fertőzöttet mutattak ki, míg a halálos áldozatok száma ötvenkettővel 13 537-re nőtt, egyes városok egészségügyi intézményei túlterheltek

Ukrajna eddig 10,5 milliárd hrivnyát (százhúszmilliárd forintot) szánt a vakcinákra, ám ennek az összegnek nyolcvan százalékát már elköltötték, miközben az átoltottság csak 25,6 százalék. A fertőzöttek száma csökkent, de továbbra is napi negyven-ötven ember hal meg Szerbiában.

Ausztriában korlátozzák az oltatlanok mozgását
Védőruhába öltözött orvos lát el a szófiai Lozenets Kórház intenzív osztályán egy beteget – az országban eddig 26 191 ember életét követelte a pandémia
Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Szigorú kijárási korlátozásokat vezetnek be Ausztriában azok számára, akik mindeddig nem vették fel a vírus elleni oltást – jelentette be tegnap Alexander Schallenberg osztrák kancellár. A több milliót kitevő érintettek mától csak nyomós indokkal – például munkába járás és bevásárlás miatt – hagyhatják el otthonukat. A zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben – közölte Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón. Több politikus még a kormánypárton belül is kételkedik abban, hogy a gyakorlatban ki lehet-e kényszeríteni egy olyan zárlatot, amely csak a lakosság egy részére vonatkozik. A kancellár és a belügyminiszter viszont azt hangoztatta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a rendelet betartását.

Tovább csökkent a napi megbetegedések száma Romániában, a legutóbbi tájékoztatás óta 3021 új esetet regisztráltak – írja a Krónika a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) adatai alapján. Az elmúlt 24 órában 233 (213 oltatlan) ember vált a járvány áldozatává, ezzel 53 069-re emelkedett a halálesetek száma. Szlovákiában szombaton 5804 új fertőzöttet mutattak ki, a halálos áldozatok száma ötvenkettővel 13 537-re nőtt.

Kapcsolódó hír, hogy egyre aggasztóbb helyzetről számolt be nyolc felvidéki város polgármestere, akik egyöntetűen azt mondták, hogy az általuk vezetett települések kórházai kezdik elérni a teljesítőképességük határát. Egyes adatok alapján némi bizakodásra ad okot, hogy Szerbiában apad a napi átlagban felfedezett fertőzöttek száma, az elhunytaké viszont nem, az továbbra is ötven-hatvan közelében van.

Több százan vonultak utcára szombaton az észak-hollandiai Leeuwardenben – számolt be az MTI. A NOS holland közszolgálati televízió szerint a jórészt fiatalokból álló tömeg a koronavírus-fertőzések kiemelkedően magas száma miatt elrendelt korlátozások ellen tiltakozott. Oroszországban 1241, koronavírussal kapcsolatos halálesetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami újabb negatív rekordot jelent. Ukrajnából arról érkezett hír, hogy lassan kiürül a vakcinakassza, de az átoltottság alig huszonöt százalékos. Szomszédunk eddig 10,5 milliárd hrivnyát (százhúszmilliárd forintot) szánt a vakcinákra, amelynek nyolcvan százalékát már elköltötték.

Szörnyű sok a hamis védettségi igazolás Ukrajnában
 

Egy felmérés szerint Ukrajnában akár nyolcszázezer hamis covidigazolás is lehet, és a számuk néhány hónap alatt meghaladhatja az egymilliót – derült ki az Ukrán Jövő Intézet (UIF) által megrendelt felmérésből. Mint a helyi sajtó beszámolt róla, az október 23. és november 2. között felvett anyag elemzése szerint az állítólagos oltottak csaknem tíz százaléka megvásárolta az erről szóló igazolást. A megkérdezett vevők negyvenhat százaléka válaszolta azt, hogy azért tett így, mert nem bízik az oltóanyagokban.

A szakértők kedvezőnek nevezték ugyanakkor azt, hogy az elmúlt másfél hónapban tíz százalékkal hatvanra nőtt azok aránya az ukrán lakosság körében, akik készek beoltatni magukat, és már csak a maradékuk utasítja el kategorikusan a lehetőséget. A hajlandóság növekedéséhez az UIF szerint főleg az járult hozzá, hogy a közösségi közlekedési eszközöket a régiók között, valamint Kijevben és környékén csak a védettek vehetik igénybe. Ukrajnában az egészségügyi tárca hivatalos közlése szerint a főváros, Kijev is a legsúlyosabb, vörös besorolásban van.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 253,903 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 5,114 millióan elhunytak, és 229,594 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakosságának csaknem 52,1 százaléka kapott egy és 40,9 százaléka két oltást. Ázsiában a legtöbb áldozatot hivatalosan Indiá­ban (463 ezer), Indonéziában (143 ezer) és Iránban (128 ezer) regisztrálták. A valós adatokat világszerte immár 10,5-19,5 millió közé teszik azzal a megjegyzéssel, hogy ebből India egymaga minimum 4,5 millióval részesedhet.

Kapcsolódó írásaink

Nincs bizalom a vakcinában

ĀJapánban a kormány sürgős tervet dolgozott ki a kórházi ágyak és az orvosierőforrások növelésére a pandémia újabb, a télre várt negyedik hullámára készülve