Krónika

Nincs helyük Olaszországban az oltáselleneseknek

Trieszt a tiltakozások központja

Kizárják a városközpontokból az oltás és a kötelező védettségi igazolás ellen tüntetőket – jelentette be Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter.

A döntés közvetlen előzménye az, hogy az oltásellenes megmozdulások helyszínévé vált Triesztben az eddigi legnagyobb járványgócot azonosították.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy be akarja tiltani a felvonulásokat is, ezek helyett kizárólag olyan demonstrációkat lehet tartani, ahol a résztvevők egy helyben állnak vagy ülnek a biztonsági távolság betartásával és szájmaszkban. A jobboldali Liga és a szélsőjobboldali Olasz Testvérek a fenntartásait fejezte ki, az Olasz Baloldal (SI) párt egyenesen elfogadhatatlannak nevezte a rendelkezést, úgy vélve, hogy a kormány veszélyes precedenst teremt, amikor a vele szembeni tiltakozást így igyekszik felszámolni.

Sergio Mattarella államfő viszont támogatásáról biztosította a rendelkezést, miként a jobboldali Hajrá, Olaszország! párt is. Az országban december elsejétől elindítják a 40–60 év közöttiek emlékeztető oltását. A hatvanmilliós országban a 12 év felettiek 83,7 százaléka kapott már legalább egy oltást.

Worldometers: világszerte mintegy 252,4 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,92 millióan elhunytak, és 228,4 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink