Krónika

Új szabály jön a franciáknál

Három védőoltás után kaphatnak csak védettségi igazolást a hatvanöt éven felüliek

Franciaországban a koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentum érvényességét december 15-től három védőoltáshoz kötik a 65 éven felüliek és a veszélyeztettek számára – jelentette be keddi televíziós beszédében Emmanuel Macron államfő.

Az emlékeztető oltást a Pfizer–BioNTech vakcinájából az idősebb korosztály szeptember óta igényelheti, a jogosultaknak azonban egyelőre csak a fele vette fel. A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet) augusztus eleje óta kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást. Az elnök jelezte, hogy az 50 és 64 év közöttiek számára december elején nyílik meg a lehetőség a harmadik adag igénylésére. Az emlékeztető oltás célja a vakcina által biztosított immunitásszint megőrzése a koronavírus okozta megbetegedés súlyosabb formáival szemben. Elmondta azt is, hogy a kötelező maszkviselés is érvényben marad a zárt terekben hatéves kortól. Más korlátozásokat (kijárási tilalom, lezárások, karantén) nem tervez a kormány, ahogy a 11 évnél fiatalabbak oltását sem.

A százezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 75 az előző heti 62-höz képest, a napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 23 százalékkal hétezerre emelkedett, de kedden már több mint 12 ezer új esetet jelentettek. A kórházi felvételek száma egy hét alatt 40 százalékkal nőtt, jelenleg 7600 fertőzöttet ápolnak kórházban, ebből intenzív osztályon 1100-an vannak, ez utóbbi szám stagnál.

Drámai a helyzet a szomszédban
 

Csupán négy terápiás ágy maradt üresen a covidbetegek kezelésére Románia-szerte
 

Országszerte négy szabad intenzív terápiás ágy áll jelenleg rendelkezésre Covid–19-betegek kezelésére, leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el különböző kórházakban – írja a Maszol.ro a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) tájékoztatása alapján. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint kedden 1748 intenzív terápiás ágy volt elkülönítve koronavírusos betegeknek. A szabad ágyak közül kettő Bukarestben, egy Olt, egy pedig Vrancea megyében van.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 251.8 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,84 millióan elhunytak, és 228 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink