Krónika

Oltatlan tanár nem oktathat gyermekeket Ukrajnában

Spanyol és szerb adatok is jelzik, hogy súlyos veszélyben vannak, akik nem vették föl a vakcinát

Oroszországban az egynapos késéssel közzétett adatok szerint negyvenezer alá süllyedt a napi új fertőzöttek száma. A legtöbb beteget, 2818-at a moszkvai régióban regisztrálták.

Oltatlan tanár nem oktathat gyermekeket Ukrajnában
Covid–19-osztály Szófiában, Bulgária fővárosában
Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma megközelítette a 8,9 milliót. A legutóbbi 24 órában összesen 1211 ember életét követelte a kór – írta a TASZSZ. Hozzátették, a pandémia kezdete óta 249 ezer fertőzött képtelen volt legyőzni a betegséget. Jelenleg egyébként több mint egymillióan állnak kezelés alatt.

Spanyolországban enyhén emelkedett a koronavírus-fertőzöttek aránya az előző héthez képest. Mint a madridi egészségügyi tárca tudatta, a százezer lakosra vetített új esetek száma meghaladta az ötvennyolcat, míg a múlt hét második felében ez az arány még ötven alatt járt. Kiderült az is, hogy a kórházi ellátásra szorulók többsége oltatlan. Szerbiában is telítődnek a kórházak, az elhunytak száma pedig hatvan felett van naponta. Az orvosok elmondása szerint a kórházi kezelésre szoruló emberek többsége, nyolcvan-kilencven százaléka nem vett fel semmilyen vakcinát.

A lapunk által is rendszeresen idézett Worldometer statisztikai honlap szerint Oroszország után Ukrajna áll a második legrosszabb helyen az egy nap alatt elhunytak száma alapján, mivel 24 óra alatt 833 embert vesztett az ország. Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy rádióinterjúban arról beszélt, a fő probléma nem a kórházi ágyak száma, hanem az, hogy nincs elegendő egészségügyi alkalmazott a betegek ellátásához. Szomszédunknál 18 988 új koronavírusos esetet regisztráltak hétfőn, eddig 73 390-en nem tudtak megbirkózni a vírussal.

Kapcsolódó hír, hogy Ukrajnában hétfő óta nem dolgozhatnak azok a tanárok, akik nem hajlandók felvenni a vakcinát. Ungváron ez több mint félszáz pedagógust érint. A be nem oltott alkalmazottakat felfüggesztik az állásukból, és mindaddig nem kapnak fizetést, amíg fel nem veszik a vakcinát. Ugyancsak tegnapi hír, hogy az EU tanácsa törölte Szingapúrt és Ukrajnát a járványügyi szempontból biztonságos országok listájáról.

Kötelező lehet a védettségi Romániában

Ismét látványosan csökken az oltakozási kedv Romániában – írta a Főtér. A tendencia talán csak akkor változhat, ha a képviselőház megszavazza a védettségi igazolványt a munkahelyen is kötelezővé tévő törvénytervezetet, amelyet legkésőbb jövő héten véleményezésre is bocsátanak a plénumban. Ha elfogadják, az újabb korlátozások újabb lendületet adhatnak az oltási kampánynak.

Eközben a veszélyhelyzet újabb harmincnapos meghosszabbításáról fogadott el határozatot az országos veszélyhelyzeti bizottság. Kapcsolódó hír, hogy az országban 7589 új fertőzöttet diagnosztizáltak hétfőn, csaknem húszezer PCR-teszt elvégzése után. A Covid–19 és szövődményei 487 beteg életét ragadták el egy nap alatt. A járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint csaknem 1,72 millió fertőzöttet regisztráltak Romániában.
(FP)

Az Egyesült Királyság elfogadta a Sinovacot

A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú szerekből kapták meg a koronavírus elleni vakcinák teljes dózisát – közölte tegnap a brit közlekedési minisztérium. A jelenlegi szabályozás értelmében azok utazhatnak be az Egyesült Királyságba könnyített feltételekkel – azaz karanténkötelezettség és az utazás előtti tesztelési kötelem nélkül –, akik az Oxford–AstraZeneca-, a Pfizer–BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az  érkezésük előtt legalább két héttel. November 22-től azonban e lista kiegészül az Egészségügyi Világszervezet által elismert Sinovac- és Sinopharm-, valamint az indiai Covaxin-oltóanyaggal.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 251,268 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,075 millióan elhunytak, és 227,492 millióan meggyógyultak. A legtöbb áldozatot hivatalosan továbbra is az Egyesült Államokban (776 ezer) regisztrálták, majd Brazília (609 ezer) és India (461 ezer) jön a sorban. A valós veszteség becslések szerint 12,5–19,5 millió között lehet.

Kapcsolódó írásaink