Krónika

Modern eszközökkel bővültek a Semmelweis Egyetem szolgáltatásai

Munkában a mesterséges intelligencia

Két, mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezés és emlődiagnosztikát biztosító mammográfiás készülék segíti a betegellátást a jövőben a Semmelweis Egyetemen.

Az új eszköz nyolc tüdőelváltozást képes automatikusan azonosítani. Az MI-vel támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb vizsgálatokat tesz lehetővé, mint a hagyományos eljárások. Így például a tüdődaganatokat, meszesedéseket, fibrózist, a mellkasi folyadékgyülemet vagy akár a koronavírus-fertőzést is könnyebben lehet a jövőben detektálni. Azok az eltérések is azonosíthatók, amelyek szabad szemmel még nem felismerhetők, így már korai szakaszban kiszűrhetők a lehetséges elváltozások.

Üzembe helyeztek egy, a legkorszerűbb mammográfiai vizsgálatra alkalmas berendezést is. A hajlított kompressziós lemez teljes mértékben követi az emlő alakját, nem okoz képi torzítást, ugyanakkor a besugárzási dózis nem növekszik, és a vizsgálat kevesebb kellemetlenséggel jár. A számítógépes szoftver segítségével egy emberről tizenöt kép készíthető, szemben az eddigi két képpel. Az egyetem közleményében külön kiemelte, a korábbiakhoz képest akár húsz-hatvan százalékkal javítható az emlőrák felismerésének esélye.

Kapcsolódó írásaink