Krónika

Már tízmillió brit kapott harmadik vakcinát is

Az össznemzeti erőfeszítés célja, hogy a magas átoltottság garanciát jelentsen arra, hogy az ország az idei karácsonyt már korlátozások nélkül ünnepelhesse

Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott harmadik dózisok száma Nagy-Britanniában – írja az MTI. Az eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma 106 millió felett jár.

Már tízmillió brit kapott harmadik vakcinát is
A britek példát mutattak a világnak fegyelmezettségből
Fotó: AFP/Paul Ellis

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este ismertetett legfrissebb adatsora szerint a harmadik, hatáserősítő célú vakcinadózisból eddig 10 062 704-en részesültek. Ez azt jelenti, hogy a 12 évesnél idősebb brit lakosság 17,5 százalékát már háromszor is beoltották. Az első dózist 50,2 millióan kapták meg, ez a 12 éven felüli britek 87,4 százaléka. Közülük a második adagból 45,8 millióan részesültek, vagyis a 12 év felettiek 79,7 százalékát oltották be eddig két dózissal Nagy-Britanniában.

Az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok együttes száma a vasárnap esti tájékoztatás szerint 106 133 911. A brit egészségügyi hatóságok most elsősorban arra össz-pontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik dózist. Ezt a napi számok is tükrözik: a brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 35 054 első, 23 952 második, ugyanakkor 409 663 harmadik oltási adagot adtak be országszerte.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter a friss oltási adatok vasárnapi ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában hatalmas vívmánynak nevezte, hogy átlépte a tízmilliót a beadott harmadik dózisok száma. Felszólította ugyanakkor azokat a jogosultakat, akik még nem adatták be maguknak a harmadik dózist, hogy mielőbb jelent-kezzenek az oltópontokon, és csatlakozzanak ahhoz az össznemzeti erőfeszítéshez, amelynek célja, hogy az ország az idei karácsonyt már korlátozások nélkül ünnepelhesse.

A harmadik oltást Nagy-Britanniában jelenleg az 50 éven felüliek, az egészségügyi és a szociális ellátás első vonalában dolgozók, valamint a krónikus egészségi problémákkal küszködő 16 éven felüliek kaphatják.

Kapcsolódó írásaink