Krónika

Három eltűnt francia hegymászó holttestét találták meg Nepálban, az Everest közelében

Lavina temette be őket

Megtalálták az október 26-án Nepálban, az Everest közelében eltűnt három francia hegymászó holttestét – közölték hétfőn a nepáli hatóságok.

Három eltűnt francia hegymászó holttestét találták meg Nepálban, az Everest közelében
A Mount Everest hegymászók tucatjait csábítja
Fotó: AFP/Lakpa Sherpa

A hivatásos hegyimentők a Nepál délkeleti részén fekvő Luklába szállították a holttesteket a helyi rendőrségi szóvivő szerint. A francia hegymászószövetség (FFCAM) elitklubjába (GEAN) tartozó huszonéves férfiak – Louis Pachoud, Gabriel Miloche és Thomas Arfi – szeptember végén érkeztek Nepálba, hogy 5–6000 méteres hegycsúcsokat hódítsanak meg a Himalájában.

Egy nyolcfős expedíció tagjai voltak, de a társaság két csoportra szakadva indult különböző csúcsok felé. A franciák a Mount Everest mellett emelkedő 6070 méter magas Mingbo Eiger csúcsra akartak feljutni. Utoljára a táborukból jelentkeztek műholdas telefonon október 26-án. A hatóságok szerint feltehetően felhagytak a tervükkel, és visszafelé indultak, amikor egy lavina utolérte őket. Felkutatásukat a rossz időjárás hátráltatta. A szerencsétlenül járt hegymászókat végül helyi túravezetők találták meg, és holttesteiket helikopterrel szállították el a térségből. Nepál szeptemberben engedélyezte ismét a külföldi hegymászók beutazását.

Kapcsolódó írásaink