Krónika

A Trianon utáni magyar felsőoktatás sorsát ismerhetjük meg Sopronban

VERITAS-konferencia

Trianon és a magyar felsőoktatás témakörében szervez konferenciát a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, valamint a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség november 8–9-én.

A találkozóra a soproni népszavazás, illetve a menekült egyetemek (Kolozsvár és Pozsony) szegedi és pécsi elhelyezéséről szóló törvény elfogadásának századik évfordulója alkalmából és a selmecbányai főiskola tevékenységének soproni újrakezdésére is emlékezve kerül sor. A rendezvény a Soproni Egyetem és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósul meg, a határ menti település városházának nagytermében.

A november 8-i program levezető elnöke Vajda Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Levéltárának vezetője, majd mások mellett Sági Éva, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár vezetője tart előadást. Utána Lengvári István (Pécsi Tudományegyetem) következik, aki a pozsonyi egyetem meneküléséről oszt meg részleteket a hallgatósággal. A november 9-i konferencia elnöke Szakály Sándor, a VERITAS főigazgatója lesz.

A konferencián egyebek mellett Sztancs Gábor, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem doktorandusza a komáromi és a losonci tanítóképzőknek a két világháború közötti történetéről tart előadást, majd Nagy Roland, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár levéltárosa a soproni főiskola felkelő hallgatóinak történetét mutatja be. A rendezvényen csak érvényes oltási igazolvánnyal és a védelmi rendszabályok betartásával lehet részt venni.

Kapcsolódó írásaink

Tatától Madeiráig

ĀA királyi pár az angol Glowworm monitor fedélzetén hagyta el az országot – a későbbiekben egyikőjük sem tért, térhetett vissza hazánkba

A magyar forradalom ismeretlen litván hősei

ĀSok olyan külföldi állampolgár van, többnyire egyszerű emberek, akiket 1956-ban, a magyar forradalom idején elragadott a szabadságvágy, a revolúció mellé álltak, és erről valamilyen formában tanúbizonyságot is tettek a saját hazájukban