Krónika

Tombol a negyedik hullám, Európa tovább szigorít

Romániában az elmúlt héten több mint ötvenszer nagyobb volt az egymillió lakosra jutó koronavírus-halálozások aránya a magas beoltottságú országok halálozási rátájához képest – mutatott rá Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltási kampány koordinátora.

Tombol a negyedik hullám, Európa tovább szigorít
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Portugália és Dánia példáját hozta fel: Dániához képest több mint ötvenszer, Portugáliához képest pedig csaknem 70-szer volt magasabb Romániában a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos lakosságarányos halálozási ráta. A 19,3 milliós országban eddig a teljes lakosság 36,5 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Napi kétszázötvenezer oltás

Eddig hetven kismama hunyt el Ukrajnában

Még ezen a héten három újabb megye kerülhet Ukrajnában a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös besorolásba. A járvány kezdete óta Ukrajnában hetven nő halt meg koronavírusban szülés után − jelentette be tegnap Katerina Bulavinova infektológus.

A Kárpáthír szerint a szakember azzal a kéréssel fordult a szülészekhez és a nőgyógyászokhoz, hogy foglaljanak állást, és győzzék meg a várandós nőket, vegyék fel az oltást. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint naponta már kétszázötvenezer oltást adnak be az országban. Arra számít, hogy a következő két héten belül a második adag iránti igény megduplázódik, és az első iránti érdeklődés sem csökken.
(LZ)

Nehéz tél vár a tartományra

Nehéz az oltatlanoknak Bajorországban

Kitilthatják az oltatlanokat Bajorországban a zárt térben tartott rendezvényekről, ha továbbra is növekszik a koronavírus-járvány negyedik hulláma – jelentették be szerdán Münchenben. Markus Söder miniszterelnök kiemelte, hogy nehéz tél vár a tartományra, ha nem nő jelentősen a jelenleg 64,6 százalékos átoltottság.

A súlyos helyzetet mutatja, hogy a huszonöt németországi járványgóc közül tizenhat Bajorországban van. Ezért elrendelik egyebek mellett a kötelező maszkviselést az iskolákban, és bevezetik, hogy csak a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken – ismertette a kormányfő.
(FP)

Szigorodnak a szabályok


Szinte mindenhez teszt kell Görögországban

Görögországban szigorítottak a beoltatlanokra vonatkozó rendelkezéseken, az érintettek november 6-tól csak negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be a zárt közintézményekbe, így többek között kormányhivatalokba, valamint bankokba, fodrász- és egyéb üzletekbe. Ugyanakkor a létszükségleti cikkeket árusító boltokra, továbbá a gyógyszertárakra nem vonatkozik ez a korlátozás.

A beoltatlanokra vonatkozó további megkötés, hogy munkahelyükön önköltségre hetente két alkalommal kell felmutatniuk negatív tesztet. Plevrísz közölte azt is, hogy péntektől minden, 18 évesnél idősebb állampolgár számára elérhetővé teszik a harmadik, emlékeztetőoltást.
(FP)

Worldometers: világszerte csaknem 248,5 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint ötmillióan elhunytak, és 225,1 millióan gyógyultak meg a betegségből. 

Kapcsolódó írásaink