Krónika

Országszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom mártírjairól

Országszerte tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve. Reggeltől félárbócon lesz az Országház előtt a nemzeti lobogó. Este a Szent István-bazilikában idén ismét emlékkoncertet tartottak. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán emlékezett meg.

Országszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom mártírjairól
Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) és Mudra József, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnoka az Országház előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának 65. évfordulóján
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A központi programok délelőtt 9 órakor kezdődtek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Itt katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót.

A budapesti Fidesz Raymond Aron francia filozófus, szociológus, politológus szavaival emlékezett meg az évfordulón.

Objektum doboz

„A magyar forradalom győzelem a vereségben, mindörökre egyike marad azoknak a ritka eseményeknek, amelyek visszaadják az embernek önmagába vetett hitét, és emlékeztetik sorsa értelmére, az igazságra” - idézte a kormánypárt fővárosi szervezete Raymond Aront a Facebookon közzétett videóban.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de idén ismét koncerttel is emlékeztek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendült fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével.

A hangversenyen csak előzetes regisztrációval és védettségi igazolvánnyal lehetett részt venni. Regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehetett. A rendezvényt az M5 csatornán élőben közvetítették.

Emellett 10 órától délután 4-ig protokollmentes megemlékezést is tartottak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. Ugyanott a gyászpark látogatóközpontjában november 4-ig lehet megtekinteni a 301-1989 című fotókiállítást is, amelyen Horváth Ernő pillanatfelvételei jelenítik meg a 301-es parcella átalakulását.

Emellett országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve.

November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán közzétett posztjában emlékezett meg.

Objektum doboz

Új 1956-os online adatbázist tesz elérhetővé a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Új 1956-os  adatbázist tesz online elérhetővé a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Közleményükben kiemelték: a „Katonahőseink emlékezete” projektben a „Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban” után ez lesz a második, bárki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázis.

Az 56online.militaria.hu aloldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza. A felület emellett átfogó képet nyújt a korszak eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, továbbá számos érdekességgel, digitális tartalommal nyújt segítséget diákok, tanárok, kutatók és a családtörténet iránt érdeklődők számára.

A honlapon mindenki számára elérhetővé és digitálisan kutathatóvá válik a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fénykép is. Az online katalógusban lehetőség van fellapozni a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumokat és részletesen lehet keresni az eseményfotók között is.

Mindemellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is bemutatnak az online felületen, amelyre az október 22-én megnyílt „Magyarok - Fegyverek” című időszaki kiállításon helyhiány miatt nincs lehetőség. Továbbá olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról - jegyezték meg.

Az „56 egykor és ma” fotóalbum valóságos körsétára, egyúttal „virtuális időutazásra” is elkalauzolja a felhasználókat: a napjaink Budapestjéről készített képeket párhuzamba állítva az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotók segítségével - olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Kapcsolódó írásaink