Krónika

Január végéig lehet jelentkezni a magyar asztronautaképzésre

Űrhajós kongresszus Budapesten

A kormány kulcsfontosságú terepként tekint az űrkutatási programokra – jelentette ki tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusának megnyitóján Budapesten.

Sztáray Péter úgy fogalmazott, a kabinet felismerte, hogy globális jelentősége van az űrágazatban rejlő üzleti lehetőségekre való nagyfokú összpontosításnak. Hozzátette, az Orosz Űrügynökséggel a hagyományos együttműködés még az Interkozmosz program idejére nyúlik vissza. Oleg Kotov, a szövetség elnöke arról beszélt, céljuk tapasztalataik átadása, amellyel szeretnék lelkesíteni a fiatalokat és a kutatókat Magyarországon az űrkutatás iránt.

A kongresszust megnyitó Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, kutatóűrhajós arról is beszélt, halottak napja alkalmából a konferencia résztvevői hétfőn emlékfát ültetnek a Városligetben az elhunyt űrhajósok tiszteletére. A megnyitót követően tartott sajtótájékoztatón Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa egyebek mellett kiemelte, elindult a második magyar tudományos űrhajós misszió, a Hungarian to Orbit (Hunor) program toborzása, amelyre elektronikusan a Hunor.gov.hu oldalon lehet jelentkezni 2022. január 31-éig. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusa Budapesten november 5-ig tart.

Kapcsolódó írásaink