Krónika

Sárga zónába sorolták hazánkat Romániában

Karanténkötelezettség zöld igazolvány nélkül érkezőknek

Kéthetes karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról Romániába belépő utasoknak, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális (zöld) igazolvánnyal, miután a járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken Magyarországot is sárga zónába sorolta a járványügyi kockázat szempontjából. A rendelkezés vasárnaptól (szombat éjféltől) lép hatályba.

Romániában azok az országok kerülnek a sárga zónába, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 1,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a vörös zónába pedig azok, ahol a fertőzési ráta meghaladja a három ezreléket.

A CNSU átlagosan hetente frissíti a listát. A sárga zónából érkező utasokra kéthetes karantén vár, kivéve ha az okostelefonjukon vagy kinyomtatva fel tudják mutatni az európai uniós zöld igazolvány QR-kódját, amely igazolja, hogy legalább tíz napja megkapták az EU-ban elfogadott valamelyik védőoltás második (vagy a Janssen-vakcina egyetlen) adagját, vagy legfeljebb fél éve kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel.

A román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pfizer–BioNTech-, Moderna-, AstraZeneca-, Covishield- és Janssen-vakcinákat elfogadják, a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinákkal beoltottakat pedig úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltva. A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR-kód nem azonos az európai uniós QR-kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok.

A vörös zónából érkezőknek csak a beoltottság nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól. Románia szomszédai közül Magyarország volt az utolsó, ahonnan eddig korlátozások nélkül lehetett beutazni. Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldova már korábban a vörös zónába került.

Worldometers: világszerte csaknem 246,5  millió a fertőzöttek száma, hivatalosan ötmillióan elhunytak, és több mint 223 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom