Krónika

Minden eszköz megvan a vírus legyőzéséhez

Koronavírus. WHO-főigazgató: Döntés kérdése az egész

A koronavírus-világjárványnak akkor lesz vége, amikor a nemzetközi közösség úgy dönt, hogy véget vet annak, hiszen minden eszköz rendelkezésre áll a vírus elleni küzdelemhez – szögezte le Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a digitálisan megrendezett berlini egészségügyi világkonferencián, amely a világjárvány tanulságaival foglalkozik.

A főigazgató szerint a nemzetközi közösség eddig nem észszerűen használta fel ezeket az eszközöket. Rámutatott: hetente csaknem ötvenezren vesztik életüket Covid–19-ben szerte a világon, így a világjárványnak még közel sincs vége. Emlékeztetett: a WHO azt tűzte ki célul, hogy minden egyes ország lakosságának negyven százalékát beoltják az év végéig, hetven százalékát pedig 2022 közepéig. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint ezek elérhető célkitűzések, de csak akkor, ha az országok, illetve a vakcinák elosztását ellenőrző vállalatok megteszik, amit ígértek – írja az MTI.

„Azoknak az országoknak, amelyek már elérték a negyvenszázalékos célt – beleértve a G20 összes tagját –, le kell mondaniuk az újabb oltóanyag-szállítmányokról a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés és az Afrikai Unió által létrehozott Afrikai Oltóanyag-beszerzési Alap (AVAT) javára” – hangsúlyozta a főigazgató. A tisztségviselő egyúttal felszólította az oltóanyaggyártókat, hogy osszák meg a tudást és a technológiát másokkal, és mondjanak le a vakcinákhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokról.

Megszűnnek a korlátozások

Oltottként szabad az utazás Amerikába

Megszűnnek a beutazási korlátozások az Egyesült Államokba, miután Joe Biden amerikai elnök aláírta az erről szóló rendeletet. A határozat szerint november 8-tól hatályon kívül helyezik a Kínára, Indiára és Európa nagy részére vonatkozó beutazási korlátozásokat.

Az Egyesült Államok érdeke, hogy elmozduljon a Covid−19-világjárvány idején korábban alkalmazott korlátozásoktól, és olyan légi közlekedési irányelveket alkalmazzon, amelyek elsősorban az oltottságra támaszkodnak − áll a Fehér Ház közleményben. A repülőn érkező beutazóknak november 8. után a koronavírus elleni oltásuk igazolását, illetve az indulást megelőző három napban készült teszt negatív eredményét kell majd bemutatniuk. Karanténkötelezettség nem lesz érvényben.
(LMA)

Egy nap alatt 734 áldozat

Még várnak a lezárással Ukrajnában

Csak akkor lesz teljes zárlat Ukrajnában a koronavírus miatt, ha minden megye vörös színű besorolást kap a járványtérképen − jelentette be tegnap Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. A Kárpáthír szerint a tárcavezető arról beszélt, az elkövetkező napokban további öt megye kapcsán hoznak döntést. Az erről szóló javaslatot már továbbították a miniszteri kabinetnek.

A szakember elmondta, szigorú korlátozások léphetnek életbe, többek között Lemberg, Zsitomir és Luhanszk megyében. Ezzel a huszonnégy megye közül már tizenhárom kerülne a legsúlyosabb, vörös besorolásba. Kapcsolódó hír, hogy november 8-tól felfüggesztik azokat a tanárokat, akik nem vették fel a védőoltást. Az országban egyetlen nap alatt 734-en hunytak el a betegségben. (LMA)

Worldometers: világszerte több mint 245 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 4,97 millióan elhunytak, és 222, 1 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink