Krónika

Vesztegzár Lettországban

A romániai kórházak leterheltségét bizonyítva az oltási kampányt koordináló testület közzétett egy fotót, amelyen egy izolációs ruhás ápolónő egy dobozban alszik

Egyre több erdélyi iskola kényszerül online tanrendre. Soha ennyi halottat nem követelt a vírus Oroszországban. Ukrajnából sem érkeztek jó hírek, ott is tovább dühöng a járvány.

Vesztegzár Lettországban
Az orosz szakemberek egy leningrádi metróállomást fertőtlenítenek
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Kudenko

Többen halnak bele a koronavírus-fertőzésbe Szerbiában, mint ahány halottat naponta regisztrálnak, ennek oka pedig az, hogy eltérnek a fertőzés követésének a módszerei – jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízióban. A járványkezeléssel megbízott válságstáb egészségügyi végzettséggel rendelkező tagjai azt szeretnék, ha legalább tíz napra mindent be lehetne zárni, hogy csökkenjen az átfertőződés esélye, de ezt a javaslatukat várhatóan ismét elutasítják.

Az egynapos késéssel közzétett hivatalos statisztikák szerint Oroszországban 33 700 fertőzöttet regisztráltak hétfőn.

A koronavírus 1015 beteg életét követelte, és eddig több mint 225 ezer ember lelte a halálát a pandémiában, míg a betegek mennyisége több mint nyolcmillió. Hargita megyében folyamatosan nő az iskolai megbetegedések száma, de lassabb ütemben, mint Maros megyében, ahol az elmúlt csaknem három hétben megduplázódott a koronavírusos diákok és iskolai személyzet száma.

Közben a romániai kórházak és az egészségügyi dolgozók leterheltségét bizonyítva az oltási kampányt koordináló testület közzétett egy képet, amelyen egy tetőtől talpig izolációs ruhába öltözött ápolónő a bukaresti Szent Pantelimon-kórházban a kimerültségtől az egyik folyosón álló kartondobozhalomra rogyva aludt el – adta hírül a Főtér. Az elmúlt napokban Románia az első helyre került a világon az egymillió főre eső elhalálozások terén. A múlt héten 2347-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben, ez napi átlag 335 halálesetet jelent. Ezzel párhuzamosan az országban több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban.

Egy hónapos vesztegzárat rendelt el Lettországban a miniszterelnök. Az intézkedések oka, hogy újból jelentősen megugrott a fertőzöttek száma. Krisjanis Karins elmondta: a kijárási tilalom 20 órától 5 óráig tart, a kávézók, a mozik, a színházak és a koncerttermek bezárnak, az éttermek pedig csak elvitelre kínálhatnak ételt. Lettország 1,9 millió lakosának kevesebb mint fele kapta meg eddig a vakcina mindkét adagját. A múlt héten minden egyes nap rekordot döntött a fertőzések száma, hétfőn 1253 új esetet és hét halálesetet regisztráltak.

Ukrajnából pedig arról érkezett hír, hogy 24 óra alatt 15 579 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak. A kórban és szövődményeiben 538 beteg lelte halálát az utóbbi 24 órában – írta a Karpatalja.ma. Hozzáteszik, eddig 61 348 ember életét követelte a betegség.

Itáliai szabályok kamionosoknak

Az Olaszországba külföldről érkező teherautók sofőrjeitől nem várják el a beoltottságot, a belépésnek nem feltétele a Green Pass. Az Európai Unió által elfogadott oltási igazolvánnyal nem rendelkező külföldi gépjárművezetők továbbra is megközelíthetik az itáliai le- és felrakóhelyeket. A római egészségügyi minisztérium tegnapi, legfrissebb közleménye szerint ennek az a feltétele, hogy a gépkocsivezetők a járműben maradjanak, és az áruk ki- vagy berakodását mások végezzék el helyettük.

Ebben a megközelítésben ugyanis az adott teherautó jogilag nem tekintendő munkahelynek. Az olaszországi fuvarfeladatok megkezdése előtt továbbra is kötelező viszont az utaskereső űrlap (az úgynevezett Passenger Locator Form) kitöltése, amit a hatóságok ellenőriznek – figyelmeztet a NIT Hungary.
(FP)

Jó pénzt hoznak a hamis papírok

Ukrajnában csütörtöktől ellenőrzik a koronavírus elleni védőoltás-igazolások hitelességét – írja a Karpatalja.ma. Oltásellenes folyamatokat észleltek Kárpátalján, írta a Kiszo.net. Az emberek azért fizetnek az orvosoknak, hogy a vakcina beadása nélkül papírokhoz jussanak. A TSN hírcsatorna szerint a csalás már olyan mértékeket öltött, hogy Kárpátalján szinte  dokumentumturizmusról lehet beszélni.

Állítólag az ukrajnaiak 2–2,5 ezer hrivnyát is hajlandóak fizetni egy-egy papírért. Az országban emelkedik a fertőzöttek száma, a járvány mostani hullámának tetőzését az egészségügyi tárca október végére, november elejére prognosztizálja. Ihor Kuzin országos tiszti főorvos tegnap hangsúlyozta, mindenkinek be kell tartania a kötelező maszkviselést a zárt helyeken.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 242,069 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,924 millióan elhunytak, és 219,375 millióan gyógyultak meg. A Föld lakosságának közel 48,2 százaléka kapott egy és 36,6 százaléka két oltást. Afrikában e két mutató 5,1 és 2,6, míg Európában 54,1 és 58,2 százalékon áll. Dél-Amerikában a teljes lakosság 46,8 százaléka kapott két dózist. A valós halálozás a szakértők szerint 8,1 és 19,5 millió között lehet.

Kapcsolódó írásaink