Krónika

Új, a Covid–19-nél is pusztítóbb vírusról küldött figyelmeztetést egy kutató

Denevérek terjesztik a kórt

Az AstraZeneca-vakcina kifejlesztője, Sarah Gilbert szerint a Nipah-vírus lehet a következő olyan kórokozó, amely világjárványt idézhet elő.

A tudós úgy véli, a Nipah-vírus – amelyet agypusztítónak is neveznek – a covidhoz hasonlóan régóta ismert, de eddig gyógyszert vagy vakcinát nem sikerült ellene kifejleszteni. Szerinte  ha a delta variáns és a Nipah-vírus vegyülni fog, a kórokozónak bármikor létrejöhet egy olyan mutánsa, amely pillanatok alatt tömegeket fertőz meg, és az egész világon elterjed. A Nipah mortalitása (halálozási rátája) lényegesen erősebb lehet, mint a Covid–19-é, az ötven, de akár nyolcvan százalékot is elérheti.

A Nipah-vírust egyébként deneverék terjesztik. A WHO szerint a fertőzés legvalószínűbb forrása a gyümölcsdenevérek vizeletével vagy nyálával szennyezett gyümölcsök, esetleg másféle termények fogyasztása volt. A WHO szerint bizonyos denevérfajokkal rendelkező országok különösen veszélyeztetettek lehetnek, köztük Kambodzsa, Ghána, Indonézia, Madagaszkár, a Fülöp-szigetek és Thaiföld. Korábban híradás is szólt arról, hogy Indiában már elkezdett terjedni a kórokozó, és egy tizenkét éves kisfiú belehalt a betegségbe.

Kapcsolódó írásaink

Vesztegzár Lettországban

ĀA romániai kórházak leterheltségét bizonyítva az oltási kampányt koordináló testület közzétett egy fotót, amelyen egy izolációs ruhás ápolónő egy dobozban alszik