Krónika

Törökországtól Egyiptomig lehetett érezni a földrengést

Az epicentrum az antalyai Kas közelében volt

Erős földrengés rázta meg tegnap a Földközi-tenger keleti medencéjét.

A hatos erősségű földmozgás epicentruma az antalyai Kas várostól százötvenöt kilométerre volt, a tengerfenék alatt, egyes források szerint 38, más források szerint 58 kilométeres mélységben – közölték a térségben lévő hírügynökségek. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

A reggel 8.30-kor bekövetkezett földrengést Törökországban, Görögországban és a hozzá tartozó szigeteken – így egyebek mellett Krétán, Santorinin, Rodoszon, Kárpáthoszon –, illetve Egyiptomban és Izraelben is lehetett érezni. A török katasztrófavédelmi igazgatóság és az amerikai földtani intézet (USGS) egyaránt 6-os erősségűre becsülte a földmozgás erejét. Törökország nagy tektonikai törésvonalak mentén fekszik.

Az ország északnyugati részén 1999-ben történt nagy erejű földrengésben legalább tizenhétezer ember halt meg. Az Al Jazeera az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ tudósítása alapján közölte, hogy a rodoszi Lindos településen a mozgás mintegy fél percig tartott. Kas kerületi kormányzója, Saban Arda Yazici elmondta, hogy a hatóságok nem kaptak bejelentést a városról vagy környékéről származó károkról és sérülésekről.

Kapcsolódó írásaink

Árvíz és földrengés Mexikóban

ĀLeálltak a lélegeztetőgépek, covidos betegek hunytak el egy kórházban – Acapulcóban az utcára menekültek az emberek a nagy erejű rengés elől