Krónika

Árt az agynak a hosszú űrút

Az asztronauták vérét az utazás előtt, közvetlenül utána, majd egy és három héttel később is elemezték

Asztronautákon végzett vérvizsgálatok könnyű, de tartós károsodásra és az agy gyorsabb öregedésére utalnak, mivel a súlytalanság állapota megzavarhatja a vér kiáramlását az agyból, ami idővel az agy-gerincvelői folyadék nyomásának növekedéséhez vezethet – írták a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem (LMU) tudósai a Jama Neurology című tudományos lapban.

Árt az agynak a hosszú űrút
Kilövés Kazahsztánban – a platformról a Szojuz rakéta emelkedik a magasba
Fotó: AFP/Sputnik/Ramil Sitdikov

Korábbi tanulmányok utaltak már arra, hogy a hosszabb űrutazások nemcsak a csontok és izmok sorvadását okozzák, hanem az agyra is hatással vannak. Ez a jelenség űrutazáshoz köthető neurookuláris szindrómaként (SANS) ismert – mondta Jens Jordan, a Német Űrkutató Központ orvosi intézetének igazgatója. Eddig azonban nem volt világos, hogy ez a hatás károsítja-e az agyat. Ennek feltárására az LMU kutatói, Peter zu Eulenburg és Alexander Choukér svéd és orosz kollégáikkal öt olyan orosz űrhajós vérét vizsgálták, akik öt és fél hónapot töltöttek a nemzetközi űrállomáson.

A tudósok az asztronauták vérét az utazás előtt és közvetlenül utána, majd egy, valamint három héttel később is elemezték. A vizsgálatok szerint az űrből való visszatérés után megemelkedett az agy öregedését és sérülését jelző több protein szintje. Különösen igaz ez a visszatérés utáni első hétre. Az nem derül ki a tanulmányból, hogy az agyi változások megbetegítették-e az érintetteket. Fontos megjegyezni, hasonló egészségügyi programok a 60-as évek óta zajlottak és zajlanak a NASA-nál is.

Kapcsolódó írásaink