Krónika

A kongsbergi ámokfutó valószínűleg szúrófegyverrel ölte meg áldozatait

A múlt heti kongsbergi ámokfutó valószínűleg szúrófegyverekkel ölte meg összes áldozatát, előtte valóban lövöldözött emberekre íjjal, de a helyszínek közötti útján valahol megvált az íjtól és a nyilaktól - közölte hétfőn a norvég rendőrség.

A kongsbergi ámokfutó valószínűleg szúrófegyverrel ölte meg áldozatait
Rendőrök helyszínelnek az íjjal történt támadás dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában
Fotó: AFP/NTB/HÅKON MOSVOLD LARSEN

Az öt halálos és három sebesült áldozatot követelő, múlt szerdai támadás gyanúsítottja a 37 éves, dán Espen Andersen Braathen, aki beismerte a többszörös emberölést, és aki valósszínűleg pszichés problémákkal küzd korábbi hivatalos közlések szerint.

A nyomozás jelenlegi állása alapján a támadó először nyíllal lőtt több emberre, majd az íját és nyilakat valahol elhagyta vagy otthagyta, és két szúrófegyvert használt véletlenszerűen kiválasztott áldozatai ellen lakóházakban és nyilvános helyeken is, ugyanabban az utcában - közölte egy rendőrfelügyelő hétfői kongsbergi sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy a nyomozás még mindig az elején tart, és szándékosan nem árulta el a nyomozás sikere érdekében, hogy a támadónak milyen szúrófegyverei voltak.

Pénteken azt közölte a rendőrség, hogy a támadónak valószínűleg pszichés problémái vannak, és ez állhat a támadás hátterében is. De továbbra sem zárják ki a dzsihadista terrorizmust az ügyben. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

A Verdens Gang című napilap jelentette, hogy a feltételezett merénylőt kórházi felügyelet alá helyezték.

Kapcsolódó írásaink