Külföld

Norvég belbiztonsági hivatal: Valószínűleg terrortámadás volt a kongsbergi ámokfutás

Íjjal elkövetett támadás történt szerda este a dél-norvégiai Kongsberg kisvárosban, öten meghaltak és ketten megsebesültek, egy gyanúsítottat őrizetbe vettek - közölte a norvég rendőrség.

Norvég belbiztonsági hivatal: Valószínűleg terrortámadás volt a kongsbergi ámokfutás
Íjjal támadt egy elkövető többekre
Fotó: vg.no

Sokáig nem volt világos, hogy pontosan hány áldozata van az Oslótól mintegy 67 kilométerre lévő, közel 28 ezer fős lakosú Kongsbergben elkövetett támadásnak.

A Dagbladet norvég napilap öt halálos áldozatról írt, hozzátéve, hogy rajtuk kívül még két sérültje van a támadásnak. Az áldozatok számát a rendőrség megerősítette.

A sérültek közül az egyik civil ruhás rendőr. A Dagbladet szerint a támadó az íj mellett kést is használt.

BBC arról számolt be, hogy az a norvég gyilkos a rendőrség számára ismert ember volt, aki iszlám radiális nézeteket vallott - jelentette be Ole Bredrup Saeverud egy sajtótájékoztatón.

Rendőrök helyszínelnek az íjjal történt támadás dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában
Rendőrök helyszínelnek az íjjal történt támadás dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában
Fotó: AFP/NTB/HÅKON MOSVOLD LARSEN

Øyvind Aas, a buskerudi rendőrség műveleti egységének vezetője nem pontosította, hogy az esetet terrortámadásnak minősíti-e. „Természetes, hogy mérlegeljük, hogy terrorcselekményről van-e szó. A  gyanúsítottat egyelőre nem hallgattuk ki” - mondta Øyvind Aas a szerdán késő este tartott sajtótájékoztatóján, tudatta a norvég sajtó.

Nyilakkal oltott ki emberéleteket a támadó
Nyilakkal oltott ki emberéleteket a támadó
Fotó: vg.no

Aas tájékoztatása szerint a rendőrséget több helyről riadóztatták helyi idő szerint 18.13-kor, jelezve nekik, hogy egy fegyveres személyt észleltek a város központjában.  Elmondása szerint egy férfit letartóztattak és őrizetbe vettek. A letartóztatásra valamivel 19 után került sor. A sérülteket kórházba szállították.

Objektum doboz

A rendőrség jelenleg nem keres több embert, azonban számos szemtanút hallgatnak ki a hatóságok. A hatóságok szerint a támadó egy férfi, aki egyedül hajtotta végre a cselekményeket. 

A férfi elfogásakor ellenállást tanúsított, időbe telt, amíg az egyenruhások előállították. A műveletben részt vevő rendőrök közül senki sem sérült meg - mondta Aas.

A férfi a városka több pontján támadta meg az embereket, többek között egy Coop-üzletben. „Megerősíthetjük, hogy üzletünkben súlyos incidens történt, de egyik alkalmazottunk sem sérült meg fizikailag” - mondta a Coop kommunikációs vezetője, Harald Kristiansen a Nettavisennek .

Kegyetlen és teljesen elképzelhetetlen esetről van szó - mondta a városka polgármestere, Kari Anne Sand a Dagbladetnek a történtekkel kapcsolatban. A Vestiden, az a városrész, ahol a támadások történtek, egy olyan környék, ahol több lakóház, boltok, valamint egyetemi kampusz is található.

Objektum doboz

A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára. A feltételezett tettes, Espen Andersen Braathen ismert volt a PST előtt korábban is„ - írta a norvég belbiztonsági hivatal, de részleteket nem közöltek erről. Hozzátették, hogy nem emelték meg a terrorfenyegetettség szintjét az országban, amely most „mérsékelt”.

A Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú Braathen a feltételezett elkövető, őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz.

A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, ugyanis voltak erre utaló jelek.

Azóta tudható, hogy négy nő és egy férfi az öt halálos áldozat, mind 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, de nincsenek válságos állapotban.

A támadást elítélte V. Harald norvég király, valamint az ország csütörtökön beiktatott új miniszterelnöke, Jonas Gahr Stoere is.

Braathen íjjal és más, pontosabban meg nem határozott fegyverrel - egyesek szerint például késsel - támadt áldozataira, főleg egy élelmiszer-áruházban.

A férfi 2012-ben betörésért és hasis vásárlásért egyszer már bíróság elé került, valamint két közeli családtagja is távoltartási végzést kért ellene, miután - állításuk szerint - halálosan megfenyegette őket.

Braathen 2017-ben videófelvételt tett közzé, amelyben az iszlámra való áttérését hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva: azért jött, hogy figyelmeztesse az embereket.

Kongsberg felett rendőrségi helikopter körözött egész szerda este és a rendőrség tűzszerészeit is a helyszínre vezényelték. Elrendelték továbbá, hogy az összes norvég rendőr vegyen magához lőfegyvert, ugyanis a norvég rendőrök normális körülmények között nem hordanak maguknál pisztolyt.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.