Krónika

Gyárthatjuk a Szputnyik V vakcinát

A Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára Magyarország még idén megkapja a koronavírus elleni orosz készítmény előállításához szükséges technológiát

Létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja a koronavírus elleni orosz Szputnyik-vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Az MTI híre szerint a tárcavezető a Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalása után kijelentette, Magyarország kifejezetten jól járt azzal, hogy magas szintű egészségügyi együttműködést alakított ki Oroszországgal. Mint mondta, a kormány ennek köszönhetően vásárolhatott egymillió ember egészségének és életének megóvásához szükséges vakcinát, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy tavasszal Magyarország folytatta le a leggyorsabb oltási kampányt Európában. Most megállapodtunk abban, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatos együttműködést új, magasabb dimenzióba léptetjük – jelentette be, miután csütörtökön Moszkvában politikai megegyezés született a Szputnyik gyártásához szükséges technológiatranszfer idei lebonyolításáról.

Kiemelte, hogy az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából, és ezáltal a globális piacra lépéséből.

Mihail Murasko azt mondta Szijjártó Péternek, hogy felgyorsul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárása a Szputnyik-vakcina elismerésére. Az orosz kormány ugyanis szerdán írja alá azt a megállapodást a szervezettel, aminek alapján lebonyolítják ezt az eljárást.

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország pozitív tapasztalatokat szerzett az orosz oltóanyag alkalmazása terén, és a WHO eljárása során szükséges vizsgálatokhoz szívesen bocsátja rendelkezésre az erről szóló adatokat.

Kapcsolódó hír, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében az orosz Szputnyik V, valamint a kínai oltóanyagok engedélyezését tervezi Olaszországban az egészségügyi minisztérium az országban dolgozó külföldi, többségében kelet-európai munkavállalók esetében, a védettségi igazolás kötelezővé tételével egy időben – közölték a szakszervezetek a sajtóval csütörtökön az MTI szerint.

Gesztus a WHO-nak
 

Az Egyesült Államokban is érvényes a Sinopharm és az AstraZeneca oltása

Az Egyesült Államokban is érvényes a Sinopharm és az AstraZeneca oltása
Az Egyesült Államokban is érvényes a Sinopharm és az AstraZeneca oltása
Fotó: MH/Purger Tamás

Jó hírt kaptak azok, akiket a kínai Sinopharm-vakcinával vagy az AstraZeneca vakcinájával oltottak be: az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) tegnapi bejelentése szerint az Egyesült Államokba történő utazáshoz mindkettőt elfogadják. A bejelentés – ami mintegy megtörte a nyugati világnak a kínai vakcinák iránti merev elutasítását – nagy meglepetést okozott világszerte. Ráadásul a schengeni tagállamokon túl vonatkozik a Nagy-Britannia, Írország, Kína, India, Dél-Afrika, Irán és Brazília felől utazókra is.

A jelenlegi amerikai kormány vélhetően így szeretné javítani az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) igencsak megromlott viszonyát, hiszen ezzel a döntésével elfogadta a WHO-nak az említett vakcinák veszélyhelyzetben történő alkalmazására kiadott engedélyét, a két vakcinát ugyanis nem vizsgálták a tengerentúli országban. A lépés akár Kína felé tett gesztusként is értékelhető a fentiek miatt.

Az ugyanis világos, hogy a koronavírus elleni védőoltások ügye mára már messze túlmutat az egészségügyön, szinte globális hatalmi és gazdasági harc lett belőle. Az Egyesült Államok kormánya szeptember 20-án azt közölte, hogy feloldja az Európai Uniót, vagyis a schengeni egyezmény államaira bevezetett beutazási tilalmat.
(FP)

Felelniük kell a szerb oltásellenes orvosoknak

Az orvosi kamara fog dönteni azoknak az orvosoknak a sorsáról, akik lebeszélik betegeiket az oltakozásról, így ezek a szakemberek valószínűleg elveszítik az engedélyüket – jelentette ki Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter csütörtökön Belgrádban. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a tárcavezető hozzátette, az orvosi kamara minden esetben eljárást fog indítani az emberi egészség és élet veszélyeztetése miatt, ha kiderül, hogy egy orvos lebeszéli betegeit az oltakozásról. Mint mondta, a jelenlegi helyzetből az egyetlen kiút a koronavírus elleni védőoltás. (FP)

A koronavírus-járvány japán áldozatai
 

Sok gyerek vetett véget életének
 

Tragikus rekord dőlt meg a koronavírus-járvány alatt Japánban. A pandémia kezdete óta több gyermek lett öngyilkos, mint 1974 óta bármikor, amióta rögzítik az erre vonatkozó adatokat – jelentette a japán sajtó a tokiói oktatási minisztériumra hivatkozva. A tavalyi évben 415 általános vagy középiskolás japán gyermek vetett véget az életének, ami százzal magasabb, mint egy évvel korábban.

A japán történelem és kultúra hagyományaiban mélyen gyökerezik az öngyilkosság mint a szégyen elkerülésének egyik módja, és az ország évek óta a legmagasabb öngyilkossági aránnyal rendelkezik a hét legfejlettebb iparosodott állam közül, de az öngyilkosságok számát az elmúlt 15 évben 40 százalékkal sikerült csökkenteni. A 2009-et követő évtizedben folyamatos volt a csökkenés. A járvány kezdete óta azonban az öngyilkosságok száma ismét emelkedni kezdett. Ám míg a férfiak körében továbbra is csökkent, a nők körében nőtt azok száma, akik végeztek magukkal, amit a szociológusok a járvány okozta érzelmi és anyagi megrázkódtatásokkal magyaráznak.
(FP)

Kritikusak a romániai adatok

Tízből csak négyen oltakoznának

Romániában enyhén növekedett az oltási szándék: a Reveal Marketing Research 2021. október elején végzett új felmérése szerint a románok 40 százaléka állítja, hogy be kívánja oltatni magát. Ez a szám magasabb, mint a 2021 januári, az akkori felmérés során a megkérdezetteknek csak 36 százaléka volt határozottan elkötelezett az oltás mellett. Az oltás elutasítása 68 százalékkal a 16–24 év közötti fiatalok körében a legmagasabb, okai között a legtöbben (58 százalék) azt említik, hogy a vakcina nem elég biztonságos, az elutasítók 53 százaléka a mellékhatásoktól tart, míg 46 százalékuk a hatékonyságában kételkedik.

Az országban közben tombol a járvány, csütörtöki adatok szerint 16 383 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, ami eléggé közel van a keddi rekordhoz, és újabb 304 ember halt meg a járvány következtében, közülük 280-an
nem voltak beoltva. Kórházi kezelésre összesen 17 610-en szorulnak, és ismét rekordot döntött az intenzív osztályon ápoltak száma: már 1727-en vannak válságos állapotban. A román Országos Statisztikai Hivatal (INSP) kiadta az október 4–10-ére vonatkozó statisztikát, amelyből kiderül, hogy az elmúlt héten elhunytak 91,6 százaléka oltatlan volt.
(FP)

Korona hírek

Tizenegy beteg meghalt, és újabb 1141 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a Koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 5 916 769 embert oltottak be, közülük 5 689 371-en a második, 948 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Kiemelték, 831 866-ra nőtt a fertőzöttek száma, az elhunytaké 30 341-re, a gyógyultaké 790 127-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 11 398, kórházban 742 főt ápolnak, közülük 113-an vannak lélegeztetőgépen.
(KK)

Worldometers: világszerte 240,1 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan csaknem 4,9 millióan elhunytak, és 217,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink