Krónika

Fizetősek lettek a német tesztek

Csak a teljes oltással bírók és a fertőzésen átesettek lehetnek korlátozás nélkül zárt térben

Tegnaptól megszűnt Németországban az ingyenes koronavírus-gyorsteszt. Az illetékesek nagyon bíznak abban, hogy nőni fog az oltás iránti hajlandóság.

Fizetősek lettek a német tesztek
Alapesetben 10–40 euróba kerül, de a reptereken drágább a szolgáltatás
Fotó: AFP/John Macdougall

Az antigén gyorstesztért ezentúl 10–40 euró (3600–14 400 forint) közötti összeget kell fizetni, de a repülőtereken még drágább a szolgáltatás, ott akár száz eurónál is többe kerülhet a vizsgálat. Fontos szabály, hogy fizetni azoknak kell, akik elzárkóznak a koronavírus elleni védőoltástól, de akik valamilyen okból – például életkor, terhesség első három hónapja vagy az oltást kizáró betegség miatt – nem kaphatnak vakcinát, azok számára továbbra is ingyenes az eljárás.

Az oltással nem rendelkezőknek már most számos helyzetben szükségük van friss negatív gyorstesztleletre az úgynevezett 3G-szabály miatt. Ennek elnevezését a „beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték, és előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken és kereshetnek fel például fodrászatot, a többiek viszont csakis friss negatív SARS–CoV–2-teszttel.

Sokat lendíthet az oltási hajlandóságon az a szintén hétfőtől érvényes szabály, hogy nem pótolják ki többé közpénzből mindazok jövedelmét, akik az oltás hiánya miatt karanténba kerülnek, holott beadathatták volna a vakcinát. A szövetségi kormány hétfőn frissített kimutatása szerint a kampány eddigi 290 napja alatt 109 millió adag vakcinát adtak be, és a felnőtt lakosság 69 százaléka rendelkezik teljes oltással. A lakosság egészét tekintve legalább egy oltást 68,5 százalék – 56 991 542 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 65,3 százaléka – 54 265 293 ember – rendelkezik.

Immár tűzoltók is kitelepültek a román járványkórházakba

A romániai koronavírus-fertőzötteket ellátó kórházak megtelésével párhuzamosan egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az érintett intézmények. Mivel ezek ellenőrzése során igen nagy hiányosságokat tártak fel a hatóságok, az a döntés született, hogy tűzoltókat is kirendelnek az adott helyszínekre – írta meg tegnap a Főtér.

Az egészségügyi intézmények a katasztrófavédelmi hatóság (ISU) állandó felügyeletére szorulnak, miután több kórháztűz is kitört a közelmúltban. A történtek hatására a temesvári járványkórház menedzsere azt kérte a megyei ISU-tól, hogy egy-két hónapig parkoljanak le egy tűzoltóautót a kórház udvarára, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz baj. A Főtér szerint lehet, hogy ez adta az ötletet a hatóságoknak, hogy a lánglovagok országszerte háromóránként ellenőrizzék a kórházak intenzív terápiás osztályait.
(LMA)

Semmi áron nem kell a Szeben megyei Zsinnán az oltás

A vírustagadás talán legmagasabb foka valósul meg a Szeben megyei, háromezer-hatszáz fős Zsinna faluban, ahol mindössze 2,67 százalékos az átoltottság. Mint a Főtér cikkéből kiderül, a településen több vírustagadó is meghalt már, de ez sem bírja rá a vakcina felvételére a lakosokat.

Romániában a negyedik hullám földre vitte az egészségügyi rendszert. Az orgánum emlékeztet, emiatt az ország orvosai valósággal könyörögnek, hogy az emberek oltassák be magukat. Rengetegen csak a kórházban eszmélnek rá, hogy mekkora a baj, és ott kérik a vakcinát, amikor már késő. A helyi iskola köztiszteletnek örvendő igazgatónője sem volt hajlandó felvenni az adagját. Később elkapta a fertőzést, amelybe bele is halt, azonban ez sem indította el a tömeges oltakozást.
(LMA)

Vészjósló színekben pompáznak a szlovákiai járások

Október 11-től Szlovákia tizenhat járásában van érvényben másodfokú vészriasztás (bordó), negyvenhárom járás piros, húsz pedig narancssárga besorolású – tájékoztatott tegnap az Új Szó. Az úgynevezett éberségi fázisban (narancssárga) található Pozsony öt járása, valamint a déliek közül a dunaszerdahelyi, a galántai, a komáromi, az érsekújvári, a vágsellyei és a szenci körzet.

Ennél súlyosabb, elsőfokú vészriasztás (piros) van érvényben többek között a lévai, a losonci, a nagykürtösi, a nagymihályi, illetve a nyitrai, a rimaszombati, a rozsnyói és a tőketerebesi járásban. Még rosszabb a helyzet, és ezért is került októbertől 11-től bordó besorolásba Kassa járás, illetve a Kassa-vidéki (Košice-okolie) és még tizenegy régió.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 239,171 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,875 millióan elhunytak, és 216,419 millióan gyógyultak meg a betegségből. Az EU-ban a legtöbb áldozatot Itáliában (131 ezer), Franciaországban (117 ezer) és Németországban (95 087) szedte a járvány. A sor végén (hivatalosan) a 316 ezres lakosságú Vanuatu áll egy áldozattal. Eddig a Föld lakosságának 48,1 százaléka kapott egy és 35,5 százaléka két oltást.

Kapcsolódó írásaink