Krónika

Maszkot ölt Románia

Újabb megállapodás született, mától már Indiába is utazhatnak az oltott magyar állampolgárok – jelentette be szombaton Szijjártó Péter külügyminiszter

Csendőrökre bízták Romániában a távolságtartási és maszkviselési kötelezettség betartásának ellenőrzését. Már a szabadban is hordani kell a maszkot.

Ukrajnában 11 344 új koronavírusos esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 162 beteg életét követelték szombaton – írta a Karpatalja.ma. A pandémia kezdete óta hivatalosan több mint 58 500-an lelték halálukat a kórban – míg a többlethalálozás 2019-hez képest legkevesebb ennek a triplája. Lehangoló hírek érkeztek Oroszországból is, ahol a többlethalálozás 2019-hez képest elérte a 660 ezret, pedig a hivatalos adatok szerint a covidveszteség hivatalosan „pusztán” 216 500 körül jár. Mindez azért fontos, mert adatelemzők a többlethalálozás mértéke alapján határozzák meg, hogy a járványnak mi lehet a valós ára emberéletben mérve.

Kapcsolódó hír, hogy a Tel-Avivban élő Alier Karinsky, a jeruzsálemi Héber Egyetem közgazdász kutatója az interneten található nyilvános adatok alapján megpróbálta kiszámolni, hogy a világban eddig hányan haltak bele a koronavírusba – írja a Guardian. Világszerte a hivatalos halálozási adatok szerint 4,865 millió az áldozatok száma, ám a kutató modellje alapján e gyászos mutató 9,9 millió és 18,5 millió között lehet.

Romániában csendőrökre bízták a távolságtartási és maszkviselési kötelezettség betartásának ellenőrzését, ahol a szabadban is hordani kell a maszkot. A bukaresti járványügyi operatív törzs határozata szerint valamennyi, ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató intézménynek és magáncégnek át kell térnie a távmunkára, írta a Maszol.ro.

A fővárosban 20 óra után már csak a beoltottak és a betegségen az utóbbi fél évben átesettek léphetnek az utcára. Az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk, a vendéglátóhelyekre és rendezvénytermekbe pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Friss adatok szerint Szerbiá­ban 20 071 elvégzett tesztből 5657 hozott pozitív eredményt, a halálesetek száma ötven fölé kúszott, a Vajdaságban pedig mintegy húszezer aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván – számolt be a Pannon RTV.

Újabb megállapodás született, mától már Indiába is utazhatnak az oltott magyar állampolgárok − jelentette be szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. A miniszter kiemelte, hogy a negyedik járványhullám miatt jó lenne, ha minél többen felvennék az oltást. Az élet és az egészség megőrzése mellett ugyanis a beoltottak könnyebben tudnak utazni is − fogalmazott a külügyi tárca vezetője.

Törtek-zúztak a háborgó olaszok

Több ezer dühös ember vonult az utcákra Rómában
Több ezer dühös ember vonult az utcákra Rómában
Fotó: AFP/Anadolu/Riccardo De Luca


Súlyos rendbontásokba torkollottak szombat este Rómában a tüntetések, amelyeken a koronavírus-járvány miatt újonnan bejelentett intézkedések és az oltási kampány ellen tiltakoztak. Az olasz lapok beszámolói szerint a rendvédelmi szervek vízágyúval és olykor gumibotokkal próbálták megfékezni a feldühödött, több ezres tömeget. Október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkeznie az állami és a magánszektor dolgozóinak. Akinek ez nincs, azt ki ugyan nem rúgják, de fizetést sem kap.
(LMA)

Worldometers: a világon 238,485 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 4,865 millióan hunytak el, és 215,631 millióan gyógyultak meg a betegségből. Hivatalos adatok szerint a legtöbb áldozat az Egyesült Államokban (733 ezer), Brazíliában (600 ezer) és Indiában (450 ezer) van. Európában az Egyesült Királyság áll az élen 137 ezer halottal.

Kapcsolódó írásaink