Krónika

Segítséget nyújt Magyarország a bajba került Romániának

Kedden 331-en haltak meg a kór miatt, ami új csúcsot jelent a pandémia másfél éves történetében, és az egynapos késéssel közzétett adatok alapján a szerdai halálozás ismét megközelítette a háromszázat

Magyarországon kezeltetné súlyos koronavírusos betegeinek egy részét Románia. Az erről szóló tárgyalások azután kezdődtek, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két hete a romániai kórháztűz nyomán bejelentette, hazánk támogatást nyújtana bajba jutott szomszédjának.

Segítséget nyújt Magyarország a bajba került Romániának
A romániai kórházak teljesítőképességük végéhez értek
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Mint arról a minap beszámoltunk, Románia a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt kedden nemzetközi segítséget kért. Az erről szóló kormányhatározat szerint gyógyszer is kellene, a kórházaknak 12 700 doboz, az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló Tocilizumabumra és oxigénadagolókra lenne szükségük.

Jelenleg arról van szó, hogy a határ menti megyékből hoznak súlyos betegeket hozzánk – de csak mentőautóval, mert a repülőgépen történő szállítás túlzottan veszélyes az érintetteknek. Szerdán az Arad Megyei Sürgősségi Kórház már jelezte, él az ajánlattal. Eddig kizárólag Magyarország reagált pozitívan a segítségkérésre.

Romániában tombol a koronavírus-járvány. A szerdai bejelentés szerint kedden 331-en haltak meg a fertőzésben, ami csúcs a pandémia másfél éves történetében. (A szerdai halálozás ismét megközelítette a háromszázat.) Hetvenezer teszten 14 744 új fertőzöttet regisztráltak, ami kirívóan magas, húszszázalékos pozitivitási arányt jelent.

Az előrejelzések sem biztatnak sok reménnyel. Valeriu Gheorghita, az országos oltási kampány vezetője szeptemberben arról beszélt, hogy október közepére akár napi húszezer új fertőzöttje is lehet a pandémiának, amelynek elszabadulásában az alacsony átoltottság játszik szerepet.

Tegnapi hír, hogy gyakorlatilag egyetlen szabad intenzíves ágy sem maradt az országban, kivéve azokat, amelyeket a kórházakban az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek tartanak fenn. Jelenleg 1513 intenzív terápiás ágy foglalt. A tizenkilencmilliós országban eddig 1,3 millió beteget regisztráltak, míg az áldozatok száma lassan átlépi a 39 ezret. Az aktív fertőzöttek száma 121 ezer, míg a halálozási ráta egymillió betegre vetítve 2,021 százalék.

Merkely Béla: Valamennyi oltatlan el fogja kapni a betegséget
 

Csak a vakcina a megoldás
 

Rendkívül fertőzőképes és gyorsan terjed a koronavírus delta variánsa, ezért gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni a betegséget – többek között erről is beszélt tegnap az InfoRádióban Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, a járvány negyedik hulláma várhatóan kevésbé terheli majd meg az egészségügyi ellátórendszert. Utalt arra is, hogy hiába a magas átoltottság és átfertőzöttség, a nyájimmunitást nem lehet elérni a delta variáns esetében.
 

A szakértő arra is emlékeztetett, hogy a harmadik oltást a második után fél évvel érdemes beadatni. Kapcsolódó hír, hogy tegnap tették közzé egy, összesen tizenegy fővárosi idősotthonban végzett vizsgálat eredményét. E szerint 1002 ellátott és 503 munkavállaló antitestszintjét mérték. Kiderült, két oltás után a koros ellátottak 93,42 százaléka, a harmadik vakcinával is rendelkezőknek viszont 99,24 százaléka bír a védettséghez szükséges antitestszinttel. A munkavállalók esetében a kétszeresen oltottak 99,02 százalékának, illetve a hárommal rendelkezők száz százalékának van a védettséghez szükséges antitestszintje.

Laoszi denevérekhez vezettek a szálak

Mégsem Kínából származhat a Covid–19

Számos elmélet létezik a Covid–19-t okozó SARS–CoV–2 vírus eredete körül, de még egyik sem bizonyított. Olyan elméletek is születtek, amelyek szerint a vírust laboratóriumban fejlesztették ki. Mivel a járvány eredetileg Vuhanból indult ki, illetve a vírust először ott észlelték, elsőként azt feltételezték, hogy a fertőzés eredete is ide köthető. A Nature folyóiratban emlegetett két új tanulmány viszont azt sugallja, hogy a SARS–CoV–2-höz legközelebb álló vírusok Laoszban találhatók.

A kutatók rájöttek, hogy bizonyos laoszi barlangban élő denevérekben talált vírustörzsek nagyon hasonlítanak az embereket is megfertőzni képes SARS-koronavírus-változathoz. Ez a felfedezés bizonyíthatja a Covid–19-világjárvány természetes eredetét, és azt, hogy a járvány lehetséges oka a vírus közvetlen denevérről emberre történő átvitele volt.
(FP)

A fiatalokat nem oltják be ezzel
 

A svédek és a dánok mellőzik a Modernát
 

Svédország és Dánia úgy döntött, hogy a lehetséges mellékhatások miatt nem oltja Moderna-vakcinával a 18 évnél fiatalabbakat. A svéd egészségügyi hatóság szerdán a szívizomgyulladás megnövekedett kockázatát mutató friss adatokkal támasztotta alá a döntését, miszerint nem oltja a Moderna vakcinájával a 30 év alattiakat. A svéd közegészségügyi hatóság ugyanis azt találta, hogy a Moderna vakcinája és a szívizomgyulladás közötti kapcsolat szembeötlő, főleg a második oltást követően.

Az adatok szerint a gyulladás kialakulásának kockázata a vakcina beadását követő négy héten belül, de általában az első két hétben a legmagasabb. Dániában a 18 évnél fiatalabbak esetében állítják le a vakcinával való oltást. A két ország a rivális Pfizer mRNS-alapú vakcináját ajánlja a Moderna helyettesítőjeként – értesült a Blooberg.
(FP)

Worldometers: a világon több mint 237,2 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 4,84 millióan hunytak el, és 214,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom