Krónika

Erősödött a járvány Szabadkán

Azoknak is be kell oltatniuk magukat, akik természetes úton kapták el a kórt

Jelentősen, négyszeresére ugrott a napokban az új betegek száma a szabadkai kórházban – írta a Pannon RTV. Az egészségügyi intézményben szerdán nyolcvanöt embert kezeltek koronavírus-fertőzéssel, tizenegy páciens állapota súlyos. Mint a portál összeállításából kiderül, az utóbbi hetekben nem csökkent ötezer alá a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, és sajnos a Vajdaságban is egyre rosszabb a helyzet.

Az országban eddig a teljes felnőtt lakosság 53,7 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, és körülbelül hatszázhúszezer polgár vette fel a harmadik dózist. Sajnos sokan még mindig a különféle összeesküvés-elméletekben hisznek, tagadják a vírust és oltásellenesek. A Vajdaságban is romlanak a számok. Újvidéken a kórházban kezelt legfiatalabb beteg mindössze 21 éves, egy 22 éves pácienst pedig lélegeztetőgépen kezelnek.

A járvány miatt lemondta erdélyi körútját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A Székelyhon szerkesztőségéhez eljuttatott közleményben úgy fogalmaznak, a döntést rendkívül fájlalják. Egyértelműen nem magukat féltik, hanem azokat, akik nincsenek beoltva – fogalmazott Edvi Péter, a szolgálat vezetője. Aki egyben aláhúzta, az EU-ban a kórházak intenzív osztályán fekvő betegeknek közel kilencvenkét százaléka oltatlan.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 929-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 212 625-re nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,77 százalék – írja az MTI. Ezzel párhuzamosan az igazolt fertőzöttek száma 25 133-mal, 7 662 560-ra emelkedett. A fertőzés gyanújával jelenleg 1 356 769 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Sajnos Ukrajnában sem jobb a helyzet, ahol az elmúlt 24 órában 12 662 új koronavírusos esetet regisztráltak – írta a Karpatalja.ma. A Covid–19 és szövődményei háromszázhúsz beteg életét követelték kedden, Kárpátalján száznegyvenegy újabb esetre bukkantak a hatóságok.

A Yale Egyetem és az Észak-karolinai Egyetem tegnap közzétett kutatásából kiderült, meddig tarthat a természetes fertőzést követően kialakuló immunitás. Mint a kutatók fogalmaztak, az újrafertőződés három hónap után vagy annál rövidebb időn belül is megtörténhet, ezért azoknak, akik természetes úton kapták el a kórt, be kell oltatniuk magukat. Mindez sajnos nem túl jó hír a betegeknek – fogalmaztak a tudósok.

Worldometers: a világon 236,727 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 4,834 millióan hunytak el, és több mint 213,851 millióan gyógyultak meg a betegségből. Eddig a Föld lakosságának 46,2 százaléka kapott két oltást.

Kapcsolódó írásaink