Krónika

Hosszú órákra leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram

Hétfőn este elérhetetlenné vált a legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook, és a tulajdonában lévő többi közösségi felület, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is.

Hosszú órákra leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A hibát világszerte jelezték a felhasználók hétfő kora este. Asztali nézetben a próbálkozók „server error” üzenetet kaptak, és az applikációk hiába működtek, kizárólag korábbi posztokat töltötték be, de azokra sem lehetett reagálni.

A közösségi oldalak közül a Twitter továbbra is működött, ott rengetegen számoltak be a tapasztaltakról és vitatták meg a lehetséges okokat, valamint osztották meg gyorsan készített mémjeiket a leállásról.

A Facebook kissé kínos módon, Twitteren üzente meg, hogy tudatában vannak az elérhetőségi problémákkal, azon vannak, hogy a lehető leggyorsabban orvosolják a gondot és elnézést kérnek az esetleges kellemetlenségekért.

Objektum doboz

A leállás hosszát iparági pletykák szerint az okozta, hogy a Facebook dolgozói számára is leállt a közösségi oldal, ez pedig a kommunikációjukat is megnehezítette.

A hírek szerint a hackertámadás kizárható, pusztán belső hibáról volt szó, melynek kijavításához helyszíni beavatkozásra volt szükség, amit nehezített, hogy a mérnököknek facebookos azonosítással működtek az eszközeik, sőt a belépőkártyáik is.

A Facebook és a hozzá köthető platformok nem sokkal azt követően váltak elérhetetlenné, hogy  Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek - állítása szerint - bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal.

Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Ez volt az óriásvállalat történetében a legnagyobb leállás.

A leállásokat nyomon követő DownDetector honlap közlése szerint az elmúlt órákban mintegy 14 millióan jelentették a platformokat.
 

Kapcsolódó írásaink