Krónika

Egyszerre is beadható a covid és az influenza elleni oltás

A panaszok többnyire enyhék vagy mérsékeltek voltak

A közös influenza-, Pfizer- és AstraZeneca-oltások klinikai vizsgálata csak enyhe vagy mérsékelt mellékhatásokról számolt be.

Az első olyan angliai klinikai vizsgálat szerint, amely az oltások egy időpontban történő együttes beadását vizsgálta, kiderült: az influenza elleni védőoltások teljesen biztonságosan adhatók a Pfizer vagy az AstraZeneca covidvakcinájával egy időben.

Bár egyesek több mellékhatást tapasztaltak az influenza- és a covidoltás bizonyos kombinációinál, a panaszok többnyire enyhék vagy mérsékeltek voltak, állapította meg a tanulmány. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozott a fájdalom az injekció beadásának helyén, valamint az átmeneti fáradtság, fejfájás vagy izomfájdalom. Az önkéntesek körülbelül háromnegyede legalább egy szisztémás mellékhatásról, például fáradtságról számolt be, függetlenül attól, hogy a covidoltást önmagában vagy influenza elleni oltással kombinálva kapta.

A vizsgálatban részt vevő önkénteseken végzett vérvizsgálatok azt mutatják, hogy nem volt negatív hatással az influenza- vagy a covidoltásra adott immunválaszra, ha az oltásokat egymás után, különböző karokba adták be.

Az influenza- és a Covid–19 oltás kombinálása az eredmények szerint alátámasztja a brit Közös Oltási és Immunizálási Bizottság (JCVI) közelmúltbeli tanácsát, hogy az őszi és téli influenza elleni oltásokkal együtt coviderősítő oltásokat is fel kell ajánlani, ahol ez célszerű. Kutatók szerint a következő influenzaszezon rosszabb lehet, mint az elmúlt években, mivel az emberek influenzával szembeni immunitása csökken.

Amikor a vizsgálat végén megkérdezték őket, az önkéntesek 97 százaléka azt mondta, hogy a jövőben hajlandó lenne két oltást is beadatni egy időpontban.

Bár a coviderősítők és az influen-za elleni oltások együttes beadása megterhelő lesz a háziorvosok számára, mégis gyakori, hogy többen egyszerre több oltást is kapnak, különösen gyermekkorban és külföldi utazások alkalmával – írja a The Guardian.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom