Krónika

A Vatikánban is kötelező lett az oltási igazolás

A pápai állam kapuinál végzik az ellenőrzést

Október elsejétől a Vatikánvárosban dolgozók számára a munkavégzés feltételévé vált a koronavírus elleni oltási igazolás, máskülönben még az egyháziak is elveszíthetik fizetésüket.

A Vatikánban is kötelező lett az oltási igazolás
Az előírás a világi és az egyházi személyekre egyaránt vonatkozik
Fotó: AFP/hemis.fr/Hughes Hervé

Az intézkedés nem vonatkozik a miséken történő részvételre, valamint a turistákra. Ezzel a  pápai állam megelőzte a szomszédos Olaszországot, ahol csak október 15-től lép életbe a védettséghez kötött munkavégzés.

Az új rendelet szerint Vatikánváros dolgozói mostantól csakis oltási igazolással léphetnek be a munkahelyükre, legyen szó a szentszéki hivatal munkatársairól, a svájci gárdistákról vagy a Vatikáni Rádió munkatársairól. Az előírás a világi és az egyházi személyi állományra is vonatkozik, valamint mindazokra, akik munkavégzés miatt a Vatikán területére lépnek, például külső cégek alkalmazottaiként.

Az ellenőrzés tegnap debütált: a pápai állam kapuinál álló biztonsági emberek végezték, egyelőre szúrópróbaszerűen kérték el a belépőktől az oltási igazolást. Hasonlóképpen kötelezővé vált a beoltottság bizonyítása a Vatikán birtokolta összes olaszországi intézményben, közöttük a pápai egyetemekre járó hallgatók számára is.

Az oltás kiváltható meghatározott időközönként végzett negatív teszteredménnyel vagy a betegségből történt gyógyulás igazolásával. A védettséget nem tanúsító vatikáni dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldik ugyanúgy, ahogyan a tervek szerint október közepétől az olaszországi állami és magánszféra munkahelyein teszik majd.

A lakosságnak alig több mint fele védett
 

A svájci kormány ajándékkal ösztönzi az oltatlanokat
 

A svájci kormány ajándékutalványokat kínál azoknak, akik segítenek még több embert rábeszélni, hogy oltassák be magukat – írja a Guardian. Az akció lényege, hogy minden újonnan beoltott személynek meg kell neveznie azt a személyt, aki rábeszélte az oltakozásra. A hatóságok ezért 50 svájci frankkal honorálják az oltakozásban résztvevőket. A helyi hatóságok ezután eldöntik, hogy mire használhatók fel az utalványok. Svájc a fejlett nyugat-európai országok közül jelentősen elmarad az oltakozásban, a 8,7 milliós országban élő lakosok mindössze 58 százaléka van csak teljesen beoltva.
(FP)

Tegnap lépett életbe

Kijárási tilalom Görögország egyes térségeiben

Szalonikiben, valamint a szomszédos Halkidikí és Kilkísz, valamint a közép-görögországi Lárisza körzetében az újabb koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt kijárási tilalmat vezetett be a görög kormány, amely tegnap lépett életbe. Az intézkedés legalább október 8-ig tart. Ezen időszak alatt tilos kimenni az utcára hajnali egy és hat óra között, kivéve akkor, ha az munkavégzés céljából vagy egészségi okok miatt történik. Ezenkívül továbbra is tilos a zenélés a köztereken egész nap, magánterületen pedig legfeljebb 20 ember tarthat összejövetelt.
(LMA)

Kétezren felmentést kértek
 

A United Airlines sorra rúgja ki a renitenseket
 

Ötszázkilencvenhárom alkalmazottja nézhet szembe felmondással, miután nem tartotta be a társaság oltással kapcsolatos szabályzatát, közölte  a United Airlines. A cégnél a dolgozók 96 százaléka beoltatta magát. A teljes beoltottság határideje az alkalmazottak számára október 25., de mivel három hét kell a két Pfizer- vagy Moderna-adag beadásához, aki szeptember 28-ig nem kapta meg az elsőt, az kifut a határidőből. Kétezer alkalmazott kért felmentést vallási vagy egészségügyi okokból.
(FP)

Meghosszabbított nyitvatartás

Újabb korlátozásokat oldottak fel Japánban

Újra árulhatnak alkoholt, és esténként tovább tarthatnak nyitva az éttermek és a bárok, mert feloldották a koronavírus-járvány miatti korlátozások egy részét Japánban. Az elsősorban a közösségi érintkezéseket és a programok számának csökkentését célzó korlátozások érzékenyen érintették a japán szolgáltatószektort. Most a fertőzöttek száma csökken, és a lakosság nagyobb része már megkapta a koronavírus elleni oltást. Az enyhítéseknek köszönhetően a vendéglátóhelyek péntektől este 8 óráig szolgálhatnak fel alkoholos italokat, és 9 óráig maradhatnak nyitva.
(FP)

Megfelel a követelményeknek
 

Finnországban a nyérceket is beoltják koronavírus ellen
 

Finnországban az európai uniós tagországok közül elsőként beoltják a koronavírus ellen a nyérceket – jelentette be csütörtökön a Szőrmeállat Tenyésztők Finnországi Szövetsége (FIFUR). A vakcinát a FIFUR a Helsinki Egyetem kutatóival közösen fejlesztette ki, és miután megfelel a hasonló gyógyászati készítményekkel szemben a hatóságok által megszabott követelményeknek, megkapta forgalmazásához az engedélyt. Dániától és Hollandiától eltérően, ahol az állatok többségét elaltatták, Finnországban eddig egyetlen, nyércektől kapott koronavírus-fertőzést sem jelentettek.
(LMA)

Nyolc beteg halt meg

Hatalmas tűz pusztított a konstancai járványkórházban

Halálos áldozatokat is követelő tűz pusztított tegnap Romániában a koronavírusos betegeket ápoló konstancai járványkórházban. Román médiaértesülések szerint legalább négy, más források szerint nyolc beteg vesztette életét. Az első jelentések szerint a kórház intenzív osztálya gyulladt ki, ahol a lélegeztetőgépek is működnek. A katasztrófavédelem a szomszédos megyékből is küldött Konstancára tűzoltó egységeket. Romániában csaknem 10 900 új fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 169 beteg életét követelték csütörtökön.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 234,7 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 4,8 millióan elhunytak, és több
mint 211,5 millióan gyógyultak meg a betegségből.
 

Kapcsolódó írásaink