Krónika

Menthetetlen az ISS, jönnek a magáncégek

Túl sok a repedés

Szeptember elején újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legrégebbi orosz modulján, a Hajnal nevű egységen.

Mivel ezek gyakorlatilag javíthatatlanok, az Amerikai Űrhivatal (NASA) tegnap bejelentette, hogy négyszázmillió dollárral támogatna űrállomások felbocsátását tervező magáncégeket. A szervezet elképzelései szerint évi egymilliárd dollár költséget takaríthatnak meg a privát szektor szolgáltatásainak igénybevételével.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, az Egyesült Államok és Oroszország között kialakult diplomáciai bonyodalmak és az ISS műszaki gondjai teljes megsemmisüléssel fenyegetik a bázist, így a jelenlegi tervek szerint 2024 után kiürítenék azt. Az ISS üzemeltetése évi négymilliárd dollárjába kerül a NASA-nak.

A hivatal tervei szerint a jövő magánűrállomásai nem lesznek annyira sokoldalúak és bonyolultak, mint az ISS. A privát szektorból eddig Elon Musk cége, a SpaceX, a Jeff Bezos-féle Blue Origin, a Boeing és a Lockheed Martin jelentkezett a lehetőségre. A NASA szerint eddig mintegy harmincmilliárd dollárt takarítottak meg az együttműködéssel.