Krónika

Japánban lazítással pörgetnék fel a gazdaságot

A korlátozások feloldásacsak fokozatos lesz, mivel a hatóságok aggódnak a fertőzések megugrása miatt

A tokiói kormány csütörtöktől feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot, mivel folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma.

Japánban lazítással pörgetnék fel a gazdaságot
Szuga Josihide miniszterelnök beszédét közvetítik a tokiói főpályaudvaron
Fotó: AFP

A cél az, hogy a szigetország gazdasága felpöröghessen – jelentette be tegnap Szuga Josihide japán miniszterelnök. Az intézkedés mind a huszonhét prefektúrára érvényes. Az elsősorban a bárokra és éttermekre vonatkozó nyitvatartási és alkoholfogyasztási korlátozásokat vezetik ki fokozatosan egyéb lépések, például a védettségi igazolvány és a vírustesztelés bevezetésével párhuzamosan.

Japánban a jelenlegi rendkívüli állapotot áprilisban hirdették ki, majd többször meghosszabbították és kiterjesztették. A legszigorúbb kijárási tilalmak bevezetését azonban sikerült elkerülni, miközben 1,690 millió fertőzöttet és 17 500 halálos áldozatot jegyeztek fel a járvány miatt. Az éppen átalakulóban lévő kormány élére a hét vége felé találhatják meg Szuga miniszterelnök utódját a kormánypártban.

Mindeközben a kabinet komoly nyomás alatt van, hogy hatékonyabb járványkezelést folytasson a két hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt. A koronavírus-járvány kezeléséért is felelős Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések feloldása fokozatos lesz, mivel a hűvösebb időjárás beköszöntével nő az aggodalom a fertőzöttek számának megugrása miatt.

Közben Romániában 11 049 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ez a legnagyobb napi esetszám a járvány megjelenése óta. A hatóságok a negyedik hullám sajátosságának tekintik, hogy sok fiatal is megfertőződött.

Jogi bajok a kijárási tilalom okán Szlovákiában

Az önkormányzatoknak kellene szabályozniuk az esti kijárási tilalmat a bordó besorolású járásokban Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint. A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) és Mária Patakyová szlovák emberjogi ombudsman azonban úgy véli, hogy ehhez nincs elegendő jogkörük a polgármestereknek – írja az Új Szó.

A miniszter elmondta, hogy a rendkívüli állapot kihirdetését jelenleg nem tartják indokoltnak, egyúttal arra kérte az önkormányzatokat, hogy a kijárási tilalmat rendeletekkel szabályozzák. Az ÚMS viszont úgy véli, egyértelmű, hogy nekik nincs meg a jogkörük ahhoz, hogy korlátozzák az emberek szabad mozgását. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy ki legyen hirdetve a veszélyhelyzet.
(FP)

Karikó Katalin kapta a Grande Médaille díjat

A Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t Karikó Katalin magyar biokémikusnak ítélték oda idén – közölte tegnap az intézmény. Az akadémia honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az 1990-es évek óta vezeti az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos kutatásokat. Munkája kulcsfontosságú volt a Covid–19 elleni küzdelemben, az új oltóanyagok kidolgozásában.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Grande Médaille elismerést 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. Létrehozásakor az 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 233,234 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,772 millióan elhunytak, és csaknem 210,006 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink