Krónika

Beadták az első covidtablettát hazánkban

Egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatokat végeznek a Semmelweis Egyetemen

Még várhatóan egy hónapig tart a Semmelweis Egyetemen az a klinikai vizsgálat, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása.

Beadták az első covidtablettát hazánkban
Az oltást nem váltja ki a reménykeltő gyógyszeres kezelés
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A nemzetközi vizsgálathoz augusztus 23-án csatlakozott az egyetem, amely az Európai Unión belül először végzett betegvizsgálatot a program keretében, és EU-s szinten itt adták be másodikként a szóban forgó, klinikai vizsgálati fázisban lévő készítményt – számol be az intézmény honlapja.

A klinikai gyógyszervizsgálatoknak szigorú kritériumai vannak arra vonatkozóan, hogy egy, a részvételre nyitott és alkalmasnak tűnő beteg beválasztható-e a programba. Az európai uniós vizsgálati helyszínek közül elsőként a Semmelweis Egyetem végezte el egy klinikai vizsgálatban való részvételre jelentkező Covid–19-beteg részletes szűrését, továbbá hazai szinten elsőként, az EU-országok közül másodikként vont be beteget a vizsgálatba az egyetem. Emellett intézményi szinten nagyon rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás.

„A Semmelweis Egyetemre érkező Covid-19-betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánljuk a vizsgálatban való részvételt” – emelte ki Merkely Béla.

A rektor arra számít, hogy az esetszámoknak az elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog. A lehetőség a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő covidpozitív betegek számára nyitott. A tesztelésbe való bekapcsolódás további feltételeiről, a vizsgálat menetéről, valamint a jelentkezésről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban olvasható bővebb információ a klinika honlapján.

A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján. A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó program célja annak igazolása, hogy az adott, szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid–19-betegség esetén csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyos-ságát. Amennyiben a sikeres program után engedélyt kap szer, csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, súlyos esetek száma.

Magyar hatóanyagot vizsgálnak

A koronavírus által leginkább veszélyeztetetteken segíthet a magyar fejlesztésű BGP–15 hatóanyag, amivel kapcsolatban kilenc kórházban indulhatnak meg vizsgálatok – írja az Infostart. A szert még harminc éve szintetizálta egy magyar vegyészcsoport, akik a kettes típusú diabéteszre kerestek gyógyírt, ám a klinikai tesztek végül abbamaradtak.
 

A gyógyszernek az elmúlt években több komoly hatására is fény derült, jelenleg pedig a Mitochon Technologies a koronavírus gyógyítása kapcsán folytat kutatásokat. A cég ügyvezetője, Bicskei László elmondta, a szer erős sejtvédő hatással rendelkezik, ami különösen a súlyos betegségre hajlamosak esetében lehet nagyon fontos.
(FP)

Két beteg elhunyt, mert nem jutott számukra oxigén

Rendkívül súlyos helyzet alakult ki a román kórházakban a járvány miatt

Vasárnap immár tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt betegek száma Romániában. Az egészségügyi intézményekben ápoltak közül 1220-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra, további csaknem ötvenezer személy lakhelyi és több mint kilencezer pedig intézményi elkülönítésben várja gyógyulását. A járvány terjedésének a sebességét jelzi, hogy a hét során 49 213 új esetet jegyeztek, hatvanhárom százalékkal többet, mint a korábbi héten.

Virgil Musta, a temesvári Victor Babes Kórház fertőző osztályának vezetője önkéntes elszigetelődésre szólította fel az embereket. Temesváron napról napra nő azoknak a betegeknek a száma, akik olyan komoly tüdőkárosodással kerülnek be, hogy légzéstámogatás, kiegészítő oxigén nélkül nem élnék túl a várakozást. Kapcsolódó hír, hogy a Craiova Megyei Sürgősségi Kórház is példátlan állapotokkal néz szembe.

Vasárnap este az összes intenzív ágy foglalt volt, az igazgató arról beszélt, a harmadik hullámban sem volt ennyi betegük, mint mostanság. Két fertőzött azért halt meg, mert a túlterheltség miatt nem került időben lélegeztetőgépre. Több kórházban a személyzet képtelen megbirkózni a feladattal.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 232,7 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,7 millióan elhunytak, és csaknem 209,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink