Krónika

Bár ritkán rázkódik a föld Ausztráliában, most kivételesen nagyot szólt a mély

Emberéletben nem esett kár

Ausztráliában szokatlan, 6-os erősségű földrengés rázta meg szerdán az ország délkeleti részén lévő Melbourne térségét.

A jelentések szerint több tucatnyi épület rongálódott meg, ijedtükben sokan kirohantak az utcára, és a mozgást érezni lehetett a Victoriával szomszédos államokban is – közölte a helyi földtani intézet, a Geoscience Australia. Az epicentrum a Melbourne-től mintegy kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Mansfield város mellett, tíz kilométeres mélységben volt. A hírügynökségi jelentések időpontjáig négy érezhető utórengés történt, a legerősebbet 4,1-esnek mérték a szakemberek.

A victoriai hatóságok eddigi összesítése szerint negyvenhat épület – többségük Mansfieldben és a környékén – részben összeomlott, Melbourne mintegy harmincötezer lakója maradt áram nélkül. Az előzetes becslések szerint a keletkezett kár nagysága elérheti a több milliárd dollárt is. Ausztrália keleti fele az indo-ausztrál tektonikus lemez közepén terül el, ezért ott igen ritkák a földrengések.

Kapcsolódó írásaink

Árvíz és földrengés Mexikóban

ĀLeálltak a lélegeztetőgépek, covidos betegek hunytak el egy kórházban – Acapulcóban az utcára menekültek az emberek a nagy erejű rengés elől