Krónika

A szigorítások után népszerű lett az oltás Olaszországban

Mario Draghi olasz miniszterelnök egy római sajtótájékoztatón igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy kötelezővé lehetne-e tenni mindenki vakcinálását

Olaszországban megugrott az oltásra jelentkezők száma, miután rengeteg helyen kötelező lesz a védettség igazolása.

A szigorítások után népszerű lett az oltás Olaszországban
A korlátozó intézkedések ösztönzően hatottak az olaszok oltakozási kedvére
Fotó: AFP/Eliano Imperato

Európa legszigorúbb járványügyi intézkedései közé tartozik az az olasz szabályozás, amely szerint a munkavállalóknak kötelező beoltatniuk magukat. Először az egészségügyi és az oktatási dolgozóknak tették kötelezővé a vakcina beadatását, ezt követte a mostani szigorítás. Október közepétől fizetetlen szabadságra küldik azokat, akik nem igazolják, hogy kaptak koronavírus elleni oltást, átestek a fertőzésen, vagy van negatív tesztjük. Annyi könnyítést tartalmaz a jogszabály, hogy a teszt ingyenes azoknak, akik egészségügyi okokból nem kaphatják meg az oltást. A szigorítás bejelentése után jelentősen megugrott az oltásra jelentkezők száma.

„Mivel egyre több területen kötelező a védettségi igazolás, megnőtt a szabad vakcinákra az igény, amiket szinte bárki megkaphat. Az elmúlt napokban negyven százalékkal nőtt az érdeklődők száma” – mondta Paolo Parente, egy római oltási központ koordinátora. A Mario Draghi miniszterelnök által 2021 márciusában járványbiztossá kinevezett Francesco Figliuolo még múlt szombaton az első dózisra való jelentkezés 20–40 százalékos heti növekedéséről számolt be országszerte az egy héttel korábbi adatokhoz viszonyítva. A szombati jelentkezőszám például 35 százalékkal haladta meg az egy héttel korábbit.

Az olasz kormány által közzétett adatok szerint eddig csaknem 41 millióan vannak beoltva a koronavírus ellen az országban: a szeptember 19-i adatok szerint 73 százalékuk megkapta legalább az egyik oltást, 66 százalékuk pedig mindkettőt, ez majdnem tíz százalékkal jobb adat az EU-átlagnál. A hatóságok szerint azonban ennek további növelésére van szükség az influenzaszezon miatt, ezzel indokolták ugyanis a teljes köz- és magánszférára kiterjedő munkavállalói szigorítást. Időközben az országban már elkezdték az idősek és a legsebezhetőbb lakosok oltását a harmadik dózissal.

Korábban Mario Draghi olasz miniszterelnök egy római sajtótájékoztatón igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy kötelezővé lehetne-e tenni mindenkinek a koronavírus elleni oltást. Szerinte ezt akkor lehet meglépni, ha az EU-ban ezért felelős Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a vakcináknak már nem csupán a vészhelyzeti használatát, hanem rendes használatát is engedélyezi.

Vörös besorolásba került Bukarest

Bukarest vörös besorolásba került járványügyi szempontból, miután szerdán meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben azonosított koronavírus-fertőzések száma. A háromezrelékes fertőzési ráta felett csak az uniós digitális védettségi igazolással lehet belépni a vendéglátóhelyekre, mozikba, színházakba és sportlétesítményekbe, de magánrendezvényeken is csak azok vehetnek részt, akik felvették az oltást, legalább fél éve kigyógyultak a fertőzésből, vagy friss teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 230 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,7 millióan elhunytak, és csaknem 207,3 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink