Krónika

Megkezdődött a fiatalkorúak oltási kampánya Angliában

A harmadik, hatáserősítő vakcinával mintegy harmincmillió ötven éven felüli, valamint krónikus beteg embert kívánnak beoltani az Egyesült Királyságban

Megkezdődött hétfőn Angliában a 12–15 éves korosztály tagjainak beoltása az új típusú koronavírus ellen. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ugyancsak elkezdte a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadását, illetve az időpontfoglalási értesítések kiküldését az ötven éven felüli korcsoportba tartozóknak.

Megkezdődött a fiatalkorúak oltási kampánya Angliában
A brit tiszti főorvosok szerint hasznos a fiatalok vakcinálása
Fotó: AFP/Paul Ellis

Az Egyesült Királyság egészében hozzávetőleg hárommillió iskoláskorú gyermek jogosult a koronavírus elleni oltásra. A héten Skóciában és Walesben, októbertől Észak-Írországban is elkezdik ennek a korosztálynak a beoltását. A gyerekek hétfőn elkezdődött oltási kampányának közvetlen előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének tiszti főorvosai éppen egy hete közzétett közös állásfoglalásukban javasolták, hogy a 12–15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát.

Chris Whitty angol, Sir Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tiszti főorvos szakvéleménye szerint ha az iskoláskorú gyerekek jelentős hányadát beoltják, az valószínűleg csökkenti az olyan „terjedési események” kockázatát, amelyek a koronavírus-fertőzés helyi szintű fellángolását és így az oktatás fennakadását okozhatják az iskolákban. A tiszti főorvosok múlt heti ajánlása igen jelentős fordulat volt.

A brit kormány mellett működő oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (JCVI) szeptember elején ugyanis még azt javasolta, hogy a 12–15 éves korosztály tagjai közül csak azokat lenne érdemes beoltani, akik meghatározott krónikus alapbetegségekkel küszködnek, és emiatt nagyobb a veszélye annak, hogy koronavírus-fertőzés esetén súlyosan megbetegszenek.

Az Egyesült Királyság négy tiszti főorvosának múlt hétfői ajánlása ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az iskolai oktatás fennakadásainak csökkentéséből eredő előnyök, amelyeket a gyerekek beoltásától lehet remélni, már biztosít olyan mértékű pótlólagos előnyt, amely indokolttá teszi e korcsoport általános beoltását. A tiszti főorvosok ajánlása alapján a 12–15 éves korosztály egészséges tagjai­nak egyelőre a Pfizer-BioNTech-koronavírus-vakcina első adagját adják be.

Hétfőn megkezdődött a koronavírus elleni oltások harmadik, hatáserősítő (booster) dózisainak beadása, illetve az erre szóló időpont-foglalási felhívások kiküldése is Nagy-Britanniában. A harmadik oltásra először az ötven éven felülieket hívják be, valamint azokat a fiatalabbakat, akiknek krónikus alapbetegségeik vannak. E két lakossági csoport létszáma hozzávetőleg harmincmillió fő.

A nagy-britanniai szabályozás szerint a harmadik oltási adagot legkorábban a második dózis beadása után hat hónappal kaphatják meg a jogosultak. Az oltásügyi bizottság ajánlása alapján harmadik dózisként az esetek zömében szintén a Pfizer-BioNTech-vakcinát alkalmazzák.

Októbertől kötelező lesz a maszkviselés
 

Bécs a szigorítás mellett döntött, mert már műtéteket kell elhalasztani
 

A koronavírus-járvány megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedden hozzátéve: „Már most ott tartunk, hogy műtéteket kell elhalasztani.” Október elsejétől az éjszakai szórakozóhelyeket és az ötszáz főnél nagyobb létszámú rendezvényeket a fővárosban már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. A kereskedelmi egységekben, hivatalokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedésben kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése.

Az éttermek, edzőtermek, sport- és kulturális létesítmények – a védettségi igazoláson túlmenően – már csak negatív PCR-tesztet fogadhatnak majd el, tehát az antigén gyorstesztek nem jogosítanak belépésre. Elmondta, hogy a normál osztályon kezelt covidbetegek 80, míg az intenzív kezelésre szorulók 90 százaléka nincs beoltva. A rendelkezés egyelőre november elsejéig lesz érvényben.
(FP)

Azonnali szétosztást javasol egy szervezet

Több mint százmillió adag ampulla veszhet kárba

Több mint egymilliárd plusz vakcinával rendelkeznek majd az EU-tagállamok, valamint Japán, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az év végén ahhoz képest, mint amennyire ténylegesen szükségük van. Az anomáliára az Airfinity brit adatelemző cég figyelmeztetett, majd közölte, ha az említett adagokat azonnal más országok rendelkezésére bocsátanák, az elegendő lenne az eddig beszerzett és elérhetővé tett vakcinákkal együtt ahhoz, hogy az emberek hetven százalékát beoltsák az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

A WHO már jó ideje az oltóanyagok igazságosabb elosztását szorgalmazza, hiszen míg a fejlett országokban már sokan a harmadik adagot kapják, addig több szegény államban sokaknak még az elsőt sem adták be. A szervezet szerint ez egyrészt igazságtalan, másrészt veszélyes is.
(LMA)

Worldometers: világszerte csaknem 230 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,7 millióan elhunytak, és 206,6 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink