Krónika

Ötven éve szunnyadó vulkán tört ki La Palmán

Földrengés és a talaj megemelkedése jelezte előre a veszélyt

Egyhétnyi intenzív szeizmikus aktivitást követően kitört az Atlanti-óceánon található, Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetén lévő Cumbre Vieja-vulkán.

Ötven éve szunnyadó vulkán tört ki La Palmán
A tűzhányó kitörése miatt már ötezer embernek kellett elhagynia az otthonát
Fotó: AFP

A Kanári-szigeteki Vulkanológiai Intézet beszámolója szerint az első kitörés a sziget déli csücskén történt, amelyhez hasonló legutóbb 1971-ben fordult elő. A legelső kitörés után a tűzhányóból láva kezdett hömpölyögni El Paso falu irányába. A hatóságok időben cselekedtek, azonnali hatállyal több mint ezer embert evakuáltak, a spanyol polgárőrség viszont további tízezer lakos kimenekítését követelte – írja az AP hírügynökség. Végül ötezer ember hagyta el otthonát. A lávafolyam még El Paraiso, Alcala és környéke körül okozhat gondokat, ezért ott is kitelepítik a lakosokat.

A sziget fölött jelenleg is hatalmas hamufelhő látható, a tűzoltóság pedig megkezdte a kitörés miatt lángra kapott erdős területek oltását. A hatóságok elsősorban nyugalomra szólították fel az embereket, mert a kitörés egyelőre nem túl erőteljes. A nyolcvanötezer lélekszámú La Palma egyébként egyike a nyolc vulkanikus szigetnek, amelyek a spanyol Kanári-szigetekhez tartoznak. Nem sokkal a kitörést megelőzően a geo­-lógusok 4,2-es erősségű földrengést rögzítettek, ami előre jelezte a kitörés veszélyét, sőt a talaj számos helyen megemelkedett, ami általában annak az előjele, hogy a láva hamarosan a felszínre tör.

Itahiza Dominguez, a spanyol Nemzeti Geológiai Intézet szeizmológiai vezetője egy helyi televíziós csatornának elárulta, még korai elmondani, meddig tarthat a mostani vulkánkitörés, mivel a legutóbbi is hetekig tartott. Pedro Sánchez spanyol kormányfő vasárnap elhalasztotta amerikai útját, és a szigetre utazott.

Kapcsolódó írásaink