Krónika

Eddig nyolc halottja és számos sérültje vana Permi Állami Egyetemen történt lövöldözésnek

Az ablakokon át menekültek a diákok

Nyolc ember életét oltotta ki egy 18 éves diák vaktában lövöldözve a Permi Állami Egyetemen – közölte hétfőn az orosz Nyomozó Bizottság és az egészségügyi minisztérium.

Az ámokfutásnak tizenkilenc sebesültje is van. A támadó, a 18 éves Timur Bekmanszurov az elfogása közben halálos sebet kapott. Bekmanszurov sajtóértesülések szerint a közösségi médiában hátrahagyott üzenetében bevallotta, hogy már régóta készült a támadásra, először a régi iskolája, aztán egy bevásárlóközpont, majd egy pályaudvar ellen. Mint írta, mindegy volt neki, csak forgalmas helyről legyen szó.

„Elhatároztam, hogy szeptember 20-án teszem meg. Utálom magam, de bántani akarok mindenkit, aki az utamba kerül” – írta. Közölte, tette nem terrorcselekmény, nem vallásos, és nem politizál. Állítólag senki más sem tudott a tervéről. Az elkövető részletesen leírta, hogyan szerezte be a fegyvertartási engedélyt, és hogy tudta, mit kell válaszolnia a pszichológus kérdéseire, hogy könnyen letegye a fegyverbiztonsági vizsgát.

A májusi kazanyi iskolai ámokfutást követően a biztonságos fegyvertartást ismételten ellenőrizték nála. A támadás alatt a tanárok és a diákok bezárkóztak az előadótermekben vagy az ablakokon kiugorva próbáltak elmenekülni. Oroszországban az elmúlt években több iskolai merénylet történt, és a hatóságok lelepleztek több merényletkísérletet is.

Timur Bekmanszurov
Timur Bekmanszurov
Fotó: AFP

Kapcsolódó írásaink

Lövöldözés volt a kabuli reptérnél

ĀTörökország nem fogadja be az uniós tagállamok afgán segítőit - Tanácskozásra invitálta a hét legfejlettebb ország vezetőit Boris Johnson az evakuáció ügyében