Krónika

Milliárdos kórházi kezelések

Nagy terhet jelent Amerikában a be nem oltottak ellátása: egy felmérés szerint három hónap alatt csaknem hatmilliárd dollárt költöttek el feleslegesen erre

Egy kedden közzétett új elemzés becslései szerint a kórházba került, be nem oltott koronavírusos betegek kezelésére az elmúlt három hónapban 5,7 milliárd dollárt (1700 milliárd forintot) költöttek feleslegesen az Egyesült Államokban.

Milliárdos kórházi kezelések
A beoltottak jó eséllyel elkerülhetik a kórházi kezeléseket
Fotó: AFP/Thomas Coex

A Kaiser Family Founda­tion összevetette az állami egészségbiztosító (Centers for Medicare and Medicaid Services), valamint az egészségügyi költségekről szóló tanulmányok adatait, és megállapította, hogy minden egyes megelőzhető Covid–19 kórházi kezelés körülbelül 20 ezer dollárba (5,925 millió forintba) kerül. Az adatok elemzése szerint az Egyesült Államokban júniustól augusztusig 287 ezer megelőzhető Covid–19 kórházi kezelés történt – írja a CNN.

A tanulmány szerzői a megelőzhető kórházi kezelések alatt elsősorban a nem oltott felnőttek koronavírus miatti kórházi kezelését értették, miközben figyelembe vették azokat az oltás utáni fertőzéseket, amelyek várhatók lettek volna, ha ez a népesség beoltott.

Ezek a számok együttesen 5,7 milliárd dollárt eredményeznek. A tanulmány nem vette figyelembe a járóbeteg-ellátás költségeit, és egyes adatok szerint a Covid–19 kezelésének fekvőbeteg-ellátási költségei magasabbak lehetnek, mint a felhasznált 20 ezer dolláros összeg. Az oltást az Egyesült Államokban és Európában nemcsak több állam tenné kötelezővé, hanem egyre több munkáltató is el­várja az alkalmazottaktól.

Worldometers: világszerte 227,5 millióan fertőződtek meg, csaknem 4,68 millióan meghaltak, és 204,1 millióan megyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink