Krónika

Francia–brit csörte egy vakcina szállítása körül

Hagyományos és bevált technológiával készült

A kínai Sinopharm által is használt technológiával készít vakcinát a francia Valneva, amelytől korábban százmilliós tételt rendeltek a britek, most azonban felmondták a szerződést – írja a Bloomberg.

A francia gyógyszergyártó az oltással alternatívát szállítana  a brit piacra, a mostani lépés azonban igencsak érzékenyen érinti a céget. A brit kormány azt állítja, a francia társaság megszegi szerződéses kötelezettségeit, a Valneva azonban ezt vitatja, mondván 2021-re és 2022-re 100 millió adag oltóanyag leszállítására volt szerződése a társaságnak Londonnal, további opcióval 90 millió vakcinára 2025-ig.

A Valneva vakcinája  elölt vírust tartalmaz. Ez a több évtizede létező és alkalmazott technológia a Bloomberg összefoglalója szerint a teljes vírust támadja, nem csak a tüskefehérjét, így egyes tudományos vélemények szerint jobban teljesíthet a különböző variánsok ellen.

A nálunk alkalmazott oltások közül egyébként a kínai Sinopharm működik ezen az elven, az orosz Szputnyik és az AstraZeneca vakcinája vektoralapú, (egy adenovírussal juttatják be a szervezetbe a tüskefehérje DNS-ét), a Pfizer és a Moderna vakcinája pedig mRNS típusú, ami a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját mRNS segítségével juttatja be a szervezetbe, megtanítva a testet a tüskefehérje előállítására és immunválasz kiváltására anélkül, hogy a vírus maga bekerülne a szervezetbe.

Kapcsolódó írásaink

Döcögve halad az oltakozás

ĀJoe Biden amerikai elnök azáltal gyorsítana, hogy kötelezővé tette a koronavírus elleni védekezést a száz főnél több embert foglalkoztató cégeknél