Krónika

Döcögve halad az oltakozás

Joe Biden amerikai elnök azáltal gyorsítana, hogy kötelezővé tette a koronavírus elleni védekezést a száz főnél több embert foglalkoztató cégeknél

Az amerikaiak átoltottsági aránya az utolsó helyen van a G7-es országok között. Joe Biden elnök az által gyorsítana, hogy kötelezővé tette az koronavírus elleni vakcinát a száz főnél több embert foglalkoztató cégeknél. A rendelet a magánszektorra is vonatkozik.

Döcögve halad az oltakozás
Az új rendelet a magánszektorra is vonatkozik
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Bár az Egyesült Államok lakosságának 61,94 százaléka kapta meg mostanáig valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, az ország ezzel az utolsó a legfejlettebb államokat tömörítő G7-es csoport tagjai között, lemaradva Japán mögött. A távol-keleti ország lakóinak már 62,16 százalékát beoltották a kórokozó elleni vakcinával.

A tömeges oltási kampány felgyorsítása érdekében az Egyesült Államok elnöke a múlt héten kötelezővé tette a koronavírus elleni vakcina felvételét csaknem százmillió amerikai számára – írta a The New York Times. A Fehér Ház célkitűzése, hogy a lakosság kétharmada védettséget kapjon az oltások által még az év vége előtt. Ennek érdekében Joe Biden elnök elrendelte, hogy minden száz fő­nél több embert foglalkoztató vállalatnál kötelező elvárás lesz az alkalmazottak beoltása, vagy heti rendszerességű tesztelése.

Az elnök emellett kötelezővé tette az oltást az ország 17 millió egészségügyi dolgozója, az oktatási rendszerben dolgozó több mint félmillió ember, a legtöbb állami alkalmazott, valamint minden állami szektorba beszállító magánvállalkozás munkavállalói számára is.

Az amerikai hadsereg tagjai számára már korábban kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást. Az állami vállalatok alkalmazottai, akik megtagadják a vakcina felvételét, szankciókra számíthatnak – írja a lap. Az elnöki rendelettel 180 fokos fordulatot vett Joe Biden tömeges oltási politikája, hiszen az elnök korábban vonakodott kötelezővé tenni bárki számára a koronavírus elleni oltást.

Bírságot kapnak a maszkviselést megtagadó légi utasok

Megduplázta a repülőgépek fedélzetén maszkviselést megtagadó utasok büntetését az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA). A lépésre azért került sor, mert az utóbbi időben aggasztóan megnőtt a fegyelmezetlenek száma.


Az Egyesült Államokban a tömegközlekedési eszközökön január óta van érvényben a kötelező maszkviselés, és az intézkedések hatálya jelenleg 2022. ja­nuár 18-ig tart. Az új rend szerint, akik megszegik az előírásokat, első alkalommal ötszáz és ezer dollár (150–300 ezer forint) közötti büntetésre számíthatnak, majd a tarifa ezer és háromezer dollár közé ugrik. Eddig egymillió dollár folyt be a büntetésekből.
(LMA)

Borús előrejelzések

Egyre többen kerülnek kórházba Ausztriában

Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is. Bécsben, Vorarlbergben és Alsó-Ausztriá­ban már 13,7 százalékos a kórházak intenzív ágyainak telítettsége, írja az MTI. Az egészségügyi minisztérium előrejelzése még riasztóbb képet mutat: a számítások szerint – amelyeknek alapját hét napra és százezer lakosra vetített fertőzési átlag képezi – már szeptember végére kritikus helyzet alakulhat ki az országban.

A jelenleg Ausztria-szerte rendelkezésre álló 2054 intenzív ágy kilenc százalékát már most covidbetegek foglalják el, és ha nem sikerül laposítani a járványgörbét, a vártnál jóval hamarabb éri el az ország a 20 százalékos telítettségi küszöböt.
(FP)

A kormányfő bízik az állampolgárokban
 

Nem lesz kötelező oltás Horvátországban
 

Senki számára nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő szombaton Zágrábban, hozzátéve, hogy bízik a horvát állampolgárok körültekintésében, bölcsességé­ben és tájékozottságában. A kormányfő újságírói kérdésre válaszolt, miután Vili Beros egészségügyi miniszter és Davor Bozinovic belügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott, hogy egyes területeken kötelezővé tehetik oltást.

A kormányfő kiemelte: nem hiszi, hogy lenne még bárki az országban, aki ne tudná, hogy több mint nyolcezer ember vesztette életét a Covid–19 szövődményeiben. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 757 756-an kaptak védőoltást, közülük 1 647 073-an már a második adagot is felvették.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 225,6 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,65 millióan elhunytak, és 202,2 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink