Krónika

Szlovénia szigorít

A legfrissebb brit sajtóértesülés szerint belátható időn belül enyhülhetnek a külföldről Nagy-Britanniába beutazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei

Szlovénia kötelezővé teszi az állami hivatalok alkalmazottai számára a védőoltás felvételét. Ukrajna egyelőre nem tervezi a harmadik oltás beadását.

Szlovénia szigorít
Párizsban is több tízezer ember vonult utcára a védettségi igazolás ellen
Fotó: AFP/Thomas Samson

Covidmentességet igazoló karkötőket loptak és árultak Kolozsváron bűnözők. Az éppen zajló Untold zenei fesztiválon használható igazolásokat egy nő árulta az interneten, de a rendőrség hamar lekapcsolta őt. Egy ukrajnai magánklinikán több ezer embernek állítottak ki hamis negatív tesztet. A bűncselekményt a Harkiv megyei belbiztonsági szolgálat leplezte le az ügyészség segítségével. Az intézmény betegei között fertőzött személyek is voltak, sőt a klinika egy turisztikai irodával is együttműködött. Gyakorlatilag nyolcszáz hrivnyáért (8700 forintért) bárki vásárolhatott negatív tesztet. Közben az is kiderült, az ország vezetése egyelőre nem tervezi a harmadik oltás beadását.

Szlovénia kötelezővé teszi az állami hivatalok alkalmazottai számára a védőoltás felvételét. Ezzel szemben Horvátországban nem terveznek szigorúbb korlátozásokat, sőt senkinek sem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást. A Román Epidemio-lógiai Társaság alelnöke, Emilian Popovici szerint a negyedik járványhullám három–négy hónapig fog tartani, mivel a delta-variáns olyan gyorsan söpör végig a lakos-ságon, hogy nem lesz már kit megfertőzzön.

Tegnapi brit sajtóértesülés szerint hamarosan enyhülhetnek a külföldről Nagy-Britanniába beutazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a kormány dolgozik az utazók tesztelési előírásainak enyhítésén, de időpontot nem említett, Boris Johnson viszont közölte, kormánya egy lehetséges kö-vetkező hullám intézkedéseire készül. Ausztriában, bár továbbra is kötelező a vendéglátóhelyeken és a kiskereskedelmi üzletekben hordani az FFP–2-es maszkot, az nem világos, hogy ezt kinek kellene ellenőriznie.

Akár autókat is nyerhetnek az oltakozók

Covidlottóval motiválják Ausztria legkeletibb tartományában, a Magyarországgal is határos Burgenlandban azokat, akiket még nem oltottak be a koronavírus ellen. A cél, hogy minél előbb elérjék a nyolcvanszázalékos átoltottságot – jelentette be hétvégén Hans Peter Doskozil, a tartomány vezetője.

A covidlottón bárki részt vehet, akinek az állandó lakhelye a tartományban van és korábban már beoltatta magát, vagy ha még nem tette, egy hónapon belül pótolja azt, és regisztrál a nyereményjátékra. Az összesen ezer díjat – köztük autókat és elektromos kerékpárokat – csak akkor sorsolják ki, ha a kitűzött célt november 11-ig sikerül elérni. A díjakat kizárólag közpénzből finanszírozzák. Doskozil utalt rá, az intenzív kezelésre szorulók ellátása és egy újabb zárlat sokkal többe kerülne.
(LMA)

Tömegek tiltakoztak Franciaország-szerte

Több mint százhúszezren tüntettek szombaton Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás használata ellen, és a fővárosból incidenseket is jelentettek a tüntetők és a rendőrök között. Ez volt az egymást követő kilencedik hétvége, amikor a védettségi igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül a védőoltást elutasítók, vírustagadók és a radikális pártok hívei is az utcára vonultak, jóllehet a részvétel egyre csökken. A múlt héten száznegyven-, az azt megelőző szombaton százhatvan-, míg három hete százhetvenötezren protestáltak.

Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint a Hazafiak elnevezésű, parlamenten kívüli jobboldali párt által szervezett párizsi megmozduláson a résztvevők barbarizmusnak, a szegregációt és az apartheidet erősítő tényezőnek nevezték a védettségi igazolást. A tüntetők üdvözölték, hogy pénteken mások élete veszélyeztetésének gyanújával eljárás indult Agnes Buzyn korábbi francia egészségügyi miniszter ellen a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében. (LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 225,299 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,651 millióan elhunytak, és 201,852 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Vírusbotrány Amerikában

ĀAzzal vádolják az Egyesült Államok fő virológusát, hogy pénzzel támogatta a vuhani labor koronavírus kísérleteit, a republikánusok a lemondását követelik