Krónika

Ausztria szigorít, Dánia búcsúzik a korlátozásoktól

Nyugati szomszédunk az intenzív osztályok telítettségéhez igazítaná az új szabályokat, – a skandináv országban meghaladja a 80 százalékot az átoltottság

Miközben Dánia a magas, nyolcvan százalék fölötti átoltottságnak köszönhetően szinte minden korlátozást feloldott, Ausztriában várhatóan szeptember 15-től új korlátozó szabályokat vezetnek be, amelyek leginkább az oltatlanokat érintik. Visszatérnek például az FFP2-es maszkokhoz.

Ausztria szigorít, Dánia búcsúzik a korlátozásoktól
Tömegek egy koppenhágai klub előtt. Másfél év után újra
Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Steinar Ges

Dánia tegnap – első uniós országként – minden korlátozó intézkedést megszüntetett, miután a 12 éven felüliek több mint nyolcvan százaléka már mindkét oltást megkapta.

Az embereknek szeptember eleje óta nem kell felmutatniuk a védőoltást igazoló kártyájukat az éttermekben, futballmeccseken, az edzőteremben vagy éppen a fodrászatban, péntektől pedig már az éjszakai szórakozóhelyeken sem – írta a Guardian. Az éjszakai élet szeptember elején, másfél éves kihagyás után indult újra az országban.

Az MTI tudósítása szerint érvényben maradnak viszont a járványügyi szabályok a külföldről érkezők esetében: sokakra még mindig kötelező tesztelés és karantén vár attól függően, hogy milyen besorolású államból érkeznek. Maszkot pedig például orvosnál, kórházban vagy repülőtéren továbbra is viselni kell.

Eközben Ausztriában – ahol napok óta kétezer felett van az új esetszám – három lépcsős intézkedési tervet jelentett be a héten Sebastian Kurz osztrák kancellár. Ennek első fokozata, amikor az intenzív ágykapacitás eléri a tíz százalékos telítettséget, várhatóan szeptember 15-én lép életbe. Az élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedésben a sebészi helyett újra kötelező lesz az FFP2-es maszk viselete.

Minden más üzletben a már beoltottaknak ajánlott, a védettséggel nem rendelkezőknek viszont kötelező lesz az FFP2-es maszk. Az antigén gyorstesztek érvényességi ideje 48 óráról 24 órára csökken. A huszonöt fő feletti rendezvényeket csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen vagy negatív tesztjük van. Ez eddig csak a száz fő feletti összejövetelekre vonatkozott. Ha tovább telítődnek az intenzív osztályok, újabb korlátozásokat terveznek.

Nyugati szomszédunkban a lakosságnak körülbelül hatvan százaléka kapta meg mindkét oltást. Burgenlandban covidlottóval motiválják az oltatlanokat, a 77 százalékos átoltottságnál tartó tartomány célja a 80 százalék elérése.

Ausztria számára Sebastian Kurz szerint Dánia jelenti a példát.

Szlovákiában már meglépték
 

Hamarosan olthatják az öt éven felülieket is Európában
 

Heteken belül megindítja az 5–11 éves korosztályba tartozó gyermekeket védő oltás engedélyeztetési eljárását a BioNTech - erről beszélt a Der Spiegelnek a cég két alapítója, Özlem Türeci és Ugur Sahin. Mint mondták, a következő hetekben világszerte, így Európában is benyújtják az öt–tizenegy éves korosztályon végzett vizsgálatok eredményeit, és kérelmezik a vakcina engedélyezését erre a korcsoportra. A gyártás előkészületei már elkezdődtek.

Az oltóanyag ugyanaz, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de kisebb dózisú, így kevesebbet kell tölteni az ampullákba – fejtették ki. Eközben Szlovákiában csütörtökön már meghozták ezt a döntést, és az egészségügyi miniszter engedélyével rizikócsoportokba tartozó gyerekeknél engedélyezik az oltást. A kontinensen ők lépték ezt meg először, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) erre még nem adott engedélyt.
(PS)

Az állam nem lehet túsza az oltásellenzőknek

Szlovéniában kötelezővé teszik az oltást az állami hivatalokban

Be kell oltatniuk magukat, vagy gyógyultsági igazolással kell rendelkezniük Szlovéniában az állami hivatalok alkalmazottainak, ellenkező esetben nem dolgozhatnak ügyfelekkel – jelentette ki Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter tegnap Ljubljanában. „Most, hogy van elég vakcina, az állam nem lehet túsza azoknak, akik ellenzik a kötelező oltást” – mondta, hozzátéve: a kormány azzal, hogy ösztönzi az állami hivatalokban dolgozók átoltottságát, példát akar mutatni másoknak.

Szlovéniában hétfőtől szinte minden ágazatra kiterjesztette a kormány a koronavírus elleni védettségi igazolást, miután péntekre 998 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 019 524-en kaptak védőoltást, közülük 930 704-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 44 százaléka.
(FP)

Worldometers: világszerte meghaladta a 224,3 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4,6 mil­lióan elhunytak, és mintegy 201 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Vírusbotrány Amerikában

ĀAzzal vádolják az Egyesült Államok fő virológusát, hogy pénzzel támogatta a vuhani labor koronavírus kísérleteit, a republikánusok a lemondását követelik