Krónika

Romániában oltási kampánnyal kezdődik a tanév

Jelenléti oktatás lesz az iskolákban, miközben a negyedik hullám felfelé ível, és alacsony az átoltottság – több mint száz kiskorút ápolnak kórházban

Romániában a tanévkezdéssel egy időben, szeptember 13-tól két hónapig tartó, koronavírus elleni oltási kampány kezdődik az iskolákban és az egyetemeken a diákok, szülők, pedagógusok és kisegítő személyzet számára – jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.

Romániában oltási kampánnyal kezdődik a tanév
Tavasszal még népszerűek voltak az autós oltóközpontok
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Jövő hétfőn mindenütt jelenléti oktatással indul a tanév, és csak azokon a településeken térnek át online oktatásra, amelyekben hat ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta.

Az MTI tudósítása szerint az iskolák orvosi rendelőiben, mobil oltópontok felállításával vagy közeli oltóközpontokban lesz lehetőség az oltakozásra, Pfizer- vagy Moderna-vakcinát használnak majd, amelyek a 12 éven felüliek számára már engedélyezettek. A felsőoktatásban október elsején kezdődik a kampány. A kiskorúakat a szülők jelenlétében és az írásos beleegyezésükkel oltják.

Időközben vita alakult ki arról, joga van-e a szülőnek tudni, hogy be van-e oltva egy pedagógus. A tanügyminiszter szerint igen, de csak akkor, ha a pedagógus hajlandó közölni a szülővel ezt az információt, másként adatvédelmi szempontok miatt az iskola vezetősége nem árulhatja el.

Keleti szomszédunkban uniós összehasonlításban az egyik leg­alacsonyabb, mindössze 31 százalék az átoltottság, csak Bulgáriát előzik meg. A negyedik hullám viszont felívelőben van, emelkedik az új esetek száma. Keddre több mint kétezer új fertőzöttet azonosítottak, és 48 beteg vesztette életét. A kórházban ápolt fertőzöttek száma meghaladta a 3500-at, közülük több mint száz kiskorú.

Az erdélyi Krónika online hírportál beszámolója szerint az új számok azt jelentik, hogy a járvány gyorsabban terjed, mint ahogyan a bukaresti hatóságok előre jelezték. Valeriu Gheorghita katonaorvos ugyanis alig egy hete még arról beszélt, becsléseik szerint a napi esetszám szeptember közepére fogja meghaladni a kétezret.

Letarolta a delta variáns Vietnamot, Ho Si Minh-városban kritikus a helyzet

Ho Si Minh-városban kritikus a helyzet
Fotó: AFP/Manan Vatsyayana

„Mindenki a túlélésért küzd, ha nem a covid, akkor az élelmiszerhiány miatt” – erről beszélt az Al Jazeerának egy Ho Si Minh-városban született, de ma már Kaliforniában élő férfi. A delta variáns okozta negyedik hullám súlyos helyzetet teremtett Vietnamban. Április végéig még csak összesen 35-en haltak meg, és négyezer alatt volt a fertőzöttek száma. Mostanra több mint 14 ezren hunytak el, és 550 ezren fertőződtek meg. Az epicentrum, a Saigon folyó partján fekvő kilencmilliós

Ho Si Minh-város szigorú lezárás alatt van már augusztus 23. óta, az emberek nem hagyhatják el otthonaikat, még bevásárlás miatt sem. A zárlat szeptember 15-ig tart, katonák járőröznek az utcákon, segítik az ételek kiszállítását is. A szigorú korlátozások ellenére nem csillapodik a járvány, Ho Si Minh-városban több mint kétszázan halnak meg naponta. Az egészségügy túlterhelt.

Orvosok és ápolók az ország minden részéről érkeznek a városba. A kormányzat már fizet a felgyógyult pácienseknek, hogy maradjanak a kórházban és segítsék az egészségügyi dolgozókat. Egy orvosra kétszáz, de akár ezer páciens is juthat – mesélte egy önkéntes. Egy férfit öt év börtönre ítéltek, mert nem tartotta be a karantént, többeket megfertőzött, közülük egy ember elhunyt.
(PS)

Nem lesz országos karantén Ausztriában

Kizárta egy újabb országos karantén lehetőségét Sebastian Kurz osztrák kancellár az ORF közszolgálati televíziónak adott interjújában. Hangsúlyozta, a jövőben az intenzív ágyak telítettsége fogja meghatározni a szükséges lépéseket: minél több ember szorul lélegeztetőgépre, annál szigorúbb intézkedésekkel kell számolni.

Ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, és védelmi intézkedéseket kell bevezetni, azok kizárólag azokra vonatkoznak majd, akiket még nem oltottak be – mondta. Egyebek között az éjszakai szórakozóhelyeket és a nagyobb rendezvényeket említette, ahová adott esetben csak a teljes immunitással rendelkezők léphetnek majd be. Ausztriában egy nap alatt több mint 1400 esetet azonosítottak, 11-en hunytak el.
(PS)

A Sinopharm mRNS vakcina gyártásába kezd

A kínai Sinopharm nagyvállalat mRNS-alapú vakcina gyártásába kezd – közölte a Financial Times. A Sinopharm jelenleg ismert oltóanyaga elölt vírust tartalmaz, és egyes kutatások szerint az oltást követően a szervezet kevesebb antitestet termel, mint a harmadik generációs hírvivő RNS oltások esetében.

A lap emlékeztet, a Sinopharm 79, míg a Pfizer–BioNTech oltása 95 százalékos hatékonyságú a tünetes Covid–19 betegség ellen. Nem a Sinopharm az egyetlen kínai vállalat, amely mRNS-alapú terméket gyárt, ugyanis a Walvax nevű vállalatnál is már tesztelnek ilyen típusú készítményt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) májusban hagyta jóvá a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását, azóta már több mint száz országban használják.
(PS)

Worldometers: világszerte meghaladta a 222 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4,5 millióan elhunytak, és mintegy 199 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink