Krónika

Vakcinával támogatja az oltási kampányokat Németország

Az oltóanyagot még idén eljuttatják a segítségre szoruló országokba, mivel a cél az, hogy az év végére a világ lakosságának negyven százaléka be legyen oltva

Németország százmillió adag védőoltással támogatja a nemzetközi közösséget az új típusú koronavírus (SARS–CoV–2) elleni küzdelemben – jelentette be Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter vasárnap.

Vakcinával támogatja az oltási kampányokat Németország
Sorban állnak az oltakozni kívánók Hamburgban egy oltópont előtt
Fotó: AFP/Ulrich Perre

A százmillió adag vakcinát még idén eljuttatják a segítségre szoruló országokba. Németország így nagyjából annyi oltóanyaggal támogat másokat, mint amennyit eddig a német lakosság védelmére fordítottak.

A támogatás azt szolgálja, hogy az év végére a világ lakosságának legalább negyven százaléka rendelkezzék a SARS–CoV–2 okozta betegség (Covid–19) elleni védőoltással – mondta a miniszter német hírportálok jelentései szerint Rómában, a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az EU-t mint intézményt összefogó G20-csoport egészségügyi minisztereinek tanácskozásán újságíróknak.

A németországi oltási kampányról elmondta, hogy az eddigi mintegy ötvenmillió mellett még legalább ötmillió embernek kell teljes oltást szereznie ahhoz, hogy az ország átvészelje a következő hónapokat. Kiemelte, hogy a kampányt fel kell gyorsítani, mert most, szeptemberben dől el, hogy mennyire leszünk biztonságban ősszel és télen.

A szövetségi kormány legutóbbi, pénteki összesítése szerint a tavaly december végén elindított oltási kampányban 102,4 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 65,6 százaléka – 54 541 599 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 61 százaléka – 50 754 494 ember – rendelkezik.

A Robert Koch Közegészségügyi Intézet vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 10 453 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ezzel a regisztrált esetek száma átlépte a négymilliót. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta 4 005 641 ember szervezetében mutatták ki a SARS–CoV–2-t Németországban. Vasárnap 21 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 346-ra emelkedett.

Augusztus közepe óta zárlat volt
 

Új-Zélandon javul a helyzet, enyhítenek
 

Új-Zéland nagy részén enyhítenek a járványügyi korlátozáson, miután tovább csökken a koronavírusos fertőződések száma – jelentette be Jacinda Ardern miniszterelnök. Hétfőn húsz új megbetegedést regisztráltak. Az országot az augusztus 18-án észlelt egyetlen fertőzés után órákon belül szigorú zárlat alá helyezték, az összes iskolát és a nem létfontosságú intézményeket, üzleteket bezárták.

Bár  most enyhítenek, de kötelező marad a maszk viselése beltéren, továbbá a zárt helyiségekben legfeljebb ötvenen, kültéren pedig százan gyűlhetnek össze. Auckland régióban továbbra is megmarad a szigorú vesztegzár, a korlátozásokat szeptember 13-án felülvizsgálják. Az ötmillió lakosú országban eddig 3400 fertőzöttet szűrtek ki, huszonheten hunytak el.
(PS)

Stagnál az oltakozási kedv

Szerbiában egyre több gyerek betegszik meg

A koronavírus  egyre több gyereket fertőz meg Szerbiában, az egészségügyi intézmények vezetői a szerbiai
közszolgálati televízióban arról számoltak be, hogy a nyaralásból visszatérő, oltatlan családból származó gyerekek is különböző tünetekkel jelentkeznek az orvosoknál.

Az MTI tudósítása szerint Aleksandar Stojanovic szakorvos kiemelte, azoknak a gyerekeknek a száma is magas, akik maguk ugyan nem mutatnak tüneteket, de megfertőzik a nem beoltott családtagjaikat. Hétfőre 2800-zal nőtt a fertőzöttek száma az országban, és huszonegyen vesztették életüket. A Vajdaság Ma délvidéki hírportál tudósítása szerint Szerbiában továbbra is stagnál az oltakozási kedv, a lakosság alig több mint ötven százalékát oltották be mostanáig. (PS)

Új szer a delta és béta variáns ellen
 

A kínai Sinopharm cég bejelentette, hogy új vakcinát fejlesztett ki a koronavírus delta és béta variánsa ellen. „A korábbi vakcinánk az általános új típusú koronavírust célozta, és hatékony a variánsok megfékezésében is. A vakcinák új generációja azonban kifejezetten ezen variánsok elleni küzdelemre lett kifejlesztve. Ehhez közelről figyeltük a vírus mutációját” – mondta a delta variáns ellen kifejlesztett oltás klinikai tesztelésének harmadik fázisáért felelős tudós. Hozzátette: még nincs meg a végleges döntés arról, hogy a vakcinákat mikor dobják piacra. (FP)

Worldometers: világszerte mintegy 221,7 millió a fertőzöttek száma, 4,6 millióan elhunytak, és 198,2 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink