Krónika

Az olasz vasutak elleni blokád kudarcba fulladt

Szigorodtak az utazási feltételek, tizenkét éves kortól a repülőgépek melletta vasutakon, hajójáratokon is védettségi igazolás kell Olaszországban

Több volt a rendőr, mint a tüntető a vasútállomásokon, befuccsolt a tervezett blokád Olaszországban.

Az olasz vasutak elleni blokád kudarcba fulladt
Felszállás előtt alaposan ellenőrzik az utasok védettségi igazolását
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Különböző oltásellenes csoportok az interneten hirdették meg azt az akciót, amellyel a hosszú távú tömegközlekedésben a kötelező védettségi igazolás bevezetésével szemben tiltakoztak volna. A demonstráció azonban kudarcba fulladt, mivel a hatóságok szigorú biztonsági készültséget rendeltek el több mint ötven nagy vasútállomáson. Így aztán csupán néhány tüntető jelent meg a római Termini pályaudvaron, és a többi olasz vasútállomáson is csekély volt a részvétel. Egyedül Torinóban tartóztattak fel két utast, akik a felszólítások ellenére be akartak jutni a pályaudvarra, jóllehet nem rendelkeztek védettségi igazolással.

A tiltakozásra az adott okot, hogy a római kormány rendelkezése szerint szeptember elsejétől már nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagy sebességű és InterCity-vonatokon, valamint a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, amelyet egyedül az indulás előtti 48 órában teljesített negatív teszteredmény válthat ki.

A kötelezettség minden tizenkét év feletti utasra vonatkozik. Aki tesztelés vagy védettségi igazolás nélkül utazik, az négyszáz euró­tól ezer euróig terjedő bírságot kaphat. Ugyanakkor a városi tömegközlekedési eszközökön továbbra is bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni, csak a szájmaszk használata számít kötelezőnek. Az oltás a pedagógusok számára is kötelezővé vált. Az oktatásban dolgozók csak védettségi igazolással léphetnek be az iskolaépületekbe: több tanár szerdán nem tudott bejutni a munkahelyére. Az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a tanárok is bérük felfüggesztését kockáztatják, ha nemet mondanak a vakcinázásra.

Az aneszteziológusok országos szövetsége (Aaroi) nyilatkozata szerint a jelenleg intenzív osztályon kezelt betegek több mint 94 százaléka nem volt beoltva. A hatvanmilliós Olaszországban az átoltottság elérte a 70 százalékot: 37,8 mil­lióan kaptak már két adag védőoltást. A napi esetszám hatezer fölött van, de a tesztelések száma a tavaszinak majdnem a felére csökkent. Szerdán 69 beteg halálát regisztrálták, és a halottak száma túllépte a 129 ezret. Kórházban több mint négyezren, lélegeztetőgépen 540-en vannak.

Kolumbiában észlelték először
 

Ellenálló vírusvariánst találtak egy japán reptéren
 

Japánban két embernél is azonosították a koronavírus elsőként Kolumbiában észlelt mű variánsát − írja a Japan Times. A mutánst két, külföldről érkezett női utasnál szúrták ki a repülőtéri szűrésen. A mű variánst először Kolumbiában azonosították. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a variánsnak olyan mutációi is lehetnek, amelyek ellenállnak a jelenleg használt koronavírus elleni védőoltásoknak. Az egészségügyi világszervezet szerint a variánsnak világszerte még alacsony, 0,1 százalék körüli csak az elterjedtsége.
(FP)

Elegendő vakcinát szállítanak

Egyezséget kötött az AstraZeneca és az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság (EB) megállapodást kötött az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattal a fennmaradó, koronavírus elleni vakcinaadagok szállításáról a tagállamok számára. A kontraktussal együtt lezárul a brüsszeli bíróság előtt folyamatban lévő peres eljárás is – adta hírül tegnap a brüsszeli testület.

Mint arról többször beszámoltunk, az EB áprilisban nyújtott be keresetet a brit–svéd gyógyszercég ellen azért, mert az nem tartotta be szerződésben foglaltakat, és mert nem rendelkezett „megbízható” tervvel a vakcinák időben történő szállítására vonatkozóan. A tegnap bejelentett egyezség értelmében az AstraZeneca kötelezettséget vállalt arra, hogy októberig hatvan- és december végéig hetvenötmillió, jövő áprilisig pedig újabb hatvanötmillió adag vakcinát szállít.
(LMA)

Gyógyír a léleknek a kultúra
 

Kedélyjavító múzeumlátogatásra viszik a belga pandémiásokat
 

Öt ingyenes látogatást ajánlanak fel a város múzeumaiban a belga főváros legnagyobb egészségügyi intézményében, a Brugmann kórházban a koronavírus járvány okozta stressz miatt kezelt betegeknek – adta hírül tegnap a The Guardian online kiadása. Brüsszel kultúráért felelős vezetője, Delphine Houba elmondása szerint az akciót a kanadai Québecben végzett hasonló projekt inspirálta.

Ennek során az orvosok évente ötven múzeumlátogatást javasoltak pácienseiknek. A projektben a Grand-Place-on lévő közintézmények mellett a Divat és Csipke Múzeum, a Csatornamúzeum, a Garderobe Manneken Pis, valamint a Kortárs Művészeti Központ vesz részt.
(LMA)

Worldometers: világszerte meghaladta a 220,2 milliót a fertőzöttek száma, 4,56 mil­lióan elhunytak, és csaknem 197 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink