Krónika

Másfél évszázada nem látott erősségű, hatalmas hurrikán csaphat le Amerika déli partvidékére

Tombol az Ida Louisiana államban

Négyes fokozatúra erősödött az Egyesült Államok déli partvidékéhez közeledő Ida hurrikán tegnap hajnalban a trópusi ciklonok szélsebességét mérő, ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán.

Másfél évszázada nem látott erősségű, hatalmas hurrikán csaphat le Amerika déli partvidékére
Tömegek várakoznak New Orleans repülőterén
Fotó: AFP/Scott Olson

A hurrikán szeme helyi idő szerint éjjel két óra körül 280 kilométernyire délre volt a Louisiana állambeli Houma városától. Szakértők szerint a vihar 209–215 km/órás széllökésekkel ért partot a térségben tegnap helyi idő szerint kora délután. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója elmondta, hogy próbáltak minél több hotelszobát felszabadítani, hogy a hurrikán által veszélyeztetett térségből kimenekített emberek közül minél kevesebbet helyezzenek el tömegszállásokon.

Ez azért lenne fontos, mert az Egyesült Államok déli államaiban az elmúlt néhány hétben ismét fölerősödött a koronavírus-járvány, és New Orleansban a kórházi ágyak nagy része foglalt. Az Ida hurrikán olyan hirtelen erősödött, hogy nem volt már idő végrehajtani a város mind a 390 ezer lakosának a kötelező evakuálását, így mindenki saját maga szervezi meg menekülését.

Tragikus egybeesés: tizenhat éve ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a hármas fokozatú Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét.

Kapcsolódó írásaink