Krónika

Sokan és sokat vesztettek

A katasztrófák miatti váratlan veszteségek feldolgozása egy évnél is több időbe telhet

Az M7-esen történt busztragédiakor a mentők, tűzoltók, rendőrök mellett pszichológus is érkezett a helyszínre. A tragédia érintettjeit elsőbbséggel fogadják az állami intézmények pszichológusai.

Sokan és sokat vesztettek
Nemcsak az utasok, hanem a tűzoltók is lelki segítségre szorultak
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A súlyos fizikai sérüléssel, halálesettel járó közúti balesetek mindegyike olyan tragédia, amely lelki traumát is jelent. Ilyenkor mindig hasznos lehet a pszichológiai támogatás, de a tömeges közlekedési balesetek már kifejezetten katasztrófapszichológiai szakismereteket kívánnak meg – erről beszélt lapunknak V. Komlósi Annamária, az ELTE–PPK címzetes egyetemi tanára, a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciójának elnöke.

Magyarországon az OKF (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) működtet egy katasztrófapszichológiában képzett pszichológusokból álló csapatot (Kincs, azaz Krízisintervenciós Csoport), akik egyfelől az OKF hivatásos pszichológusai, másfelől erre a feladatra kiképzett önkéntesek. A tömeges közlekedési baleseteknél a mentők, rendőrök, tűzoltók mellett az OKF-től legalább egy pszichológus mindenképpen a helyszínre megy, és bizonyos esetekben a Kincs tagjait is bevetik.

Az augusztus 15-i, kilenc (helyben nyolc) halálos áldozatot követelő szabadbattyáni balesetkor a Fejér megyei katasztrófavédelem pszichológusa volt a helyszínen, ám a tragédia súlyossága miatt az ő feladata elsősorban a segítő állomány pszichés stabilizálása volt. Tudni kell ugyanis, hogy ezek a drámai esetek a segítő állomány számára is megrázóak, és ahhoz, hogy a munkájukat szakszerűen végezni tudják, fontos, hogy ők mindenképpen nyugodtak maradhassanak – magyarázta V. Komlósi Annamária.

A pszichológusok abban tudnak segíteni, hogy oldják a sokkhatást, és támogatást adnak azoknak, akiknek azonnali pszichológiai segítségre van szükségük. A Kincs tagjai az első 72 órában segítik a katasztrófát elszenvedett személyeket, de abban is adnak tanácsot, hogy hol érhetők el pszichológusok az állami egészségügyi rendszerben vagy esetleg magánrendelésen. Van néhány privát praxisban dolgozó pszichológus, akik önkéntesként, ingyenesen vállalják ilyenkor az érintettek ellátását az első három hónapban – fogalmazott a szakember.

A katasztrófák érintettjeit prio­ritással fogadják az állami in­tézményekben dolgozó pszicho­ló­gusok. Ezenfelül létezik egy áldozatsegítő hálózat (kormanyhivatal.hu/hu/aldozatsegito-szolgalat) is megyénként, amely elsősorban bűncselekmény esetén, de esetenként katasztrófahelyzetben is felkereshető.

A normál gyász esetében legalább egy év a „gyászidő”. A katasztrófák miatti váratlan veszteségek feldolgozása ennél jóval hosszabb időbe is telhet, és többnyire szakember segítségét igénylő folyamat.

Kapcsolódó írásaink