Krónika

Szigorít Szicília, alacsony az átoltottság

Mától ötvenöt városban tilos tömegrendezvényeket tartani, és visszatér a szabadtéri maszkviselet, családi események előtt tesztet kell csináltatni

A magas fertőzési ráta és az alacsony átoltottság miatt korlátozások bevezetéséről döntöttek az Olaszország népszerű nyaralószigetén.

Szigorít Szicília, alacsony az átoltottság
Nincs nagy érdeklődés ennél az oltópontnál Taorminában
Fotó: AFP/Myriam Tirler

Az elmúlt időszakban a turisták körében népszerű Szicíliában és Szardínián is növekedni kezdtek az esetszámok, sok esetben bulik után ugrott meg a fertőzések száma. Szicíliában augusztus 13–19. között meghaladta a 150-et a százezer lakosra jutó fertőzések száma – írta a La Sicilia nevű lap. Vasárnap országosan 5923 új esetet azonosítottak, több mint negyedét Szicíliában

Az ötmillió lakosú szigeten kevesebb mint 60 százalék azoknak az aránya, akik legalább egy adag vakcinát már megkaptak. Itt a legalacsonyabb az átoltottság az országban. Helyi orvosok korábbi magyarázata szerint a szicíliaiak „babonás előítéletek” miatt mondanak nemet a vakcinázásra.

Ötvenöt szicíliai városban tették ismét kötelezővé a maszk viselését – erősítette meg a tartomány elnöke, Nello Musumeci hétfőn. Közöttük van a 24 ezer lakosú Noto, valamint Piazza Armerina is. Az MTI tudósítása szerint a rendelkezés ma lép életbe, és egyelőre szeptember 6-ig lesz érvényben. Többek között ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren, utcákon, tereken 12 éves kortól.

Felfüggesztették a csoportos programokat, valamint a tömegrendezvényeket. Családi rendezvények, például esküvők esetében a résztvevők kizárólag előzetes teszteléssel lehetnek jelen. Három önkormányzat területén pedig a közepes fokozatú, narancssárga színű besorolást vezették vissza, vagyis a vendéglátás csak elvitelre dolgozhat, bezártak a múzeumok, edzőtermek, mozik.

Megteltek a kórházak ellátásra szoruló betegekkel, akik kivétel nélkül a fertőzőbb delta vírusvariánst kapták el. Partinico város kórházában például több mint harminc covidos beteget ápolnak, egyikük sincs beoltva.

A Siracusa-közeli Lentiniben több tíz fős családokat helyeztek karanténba, bezártak a boltok, éttermek, mivel nincs elég egészséges ember, aki működtetné őket.

Röviden

Elkezdtek saját vakcinával oltani Tajvanon. A szert a Medigen Vaccine Biologics vállalat fejlesztette ki, és július közepén kapott engedélyt a tömeges gyártására. A klinikai kísérletek második fázisában az önkéntesek 95,5 százalékánál képződtek antitestek elegendő mennyiségben. A helyi gyógyszerfelügyelet a húsz év felettiek esetében engedélyezte az eljárást. Az oltást az elsők között kapta meg Caj Jing-ven köztársasági elnök.
(LMA)
 

Iránban rekordot döntött a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma, az utóbbi 24 órában a teheráni egészségügyi tárca adatai szerint 684-en haltak meg. A fertőzöttek napi száma meghaladja a 36 400-at, ami valamelyest alacsonyabb a múlt héten rögzített adatoknál. Irán a közel-keleti térség pandémia által legsúlyosabban érintett állama. A hivatalos adatok eddig több mint százkétezren hunytak el.
(LMA)
 

Új-Zélandon a koronavírus elleni küzdelem jegyé­ben további négy nappal meghosszabbították a korábban elrendelt vesztegzárat, így az egész ország legalább szombatig zárlat alatt marad. A szigetországban hétfőn 35 új koronavírusos megbetegedést vettek nyilvántartásba, így az Aucklandben felfedezett járványgócban a fertőzöttek száma 107-re emelkedett. Új-Zélandon a múlt héten kedden észlelt egyetlen esetet követően, néhány órán belül szigorú zárlatot rendeltek el, minden iskolát és nem létfontosságú üzletet bezártak. Ez az első országos zárlat Új-Zélandon 2020 márciu­sa óta, akkor hat hétig a legmagasabb szintű korlátozások voltak érvényben.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 212,8 millió a fertőzöttek száma, több mint 4,4 millióan elhunytak, és 190,5 mil­lióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink