Krónika

A szomszédos országokban romlik a helyzet

Szlovéniában újranyitnak a covidosztályok – Szerbiában 1500 fertőzött naponta

Az elmúlt időszakban a környező országokban – leginkább Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Ausztriában – emelkedésnek indultak a napi esetszámok. Szlovéniában már egyértelműen a negyedik hullámról beszélnek. A horvát tengerpart és Zágráb átkerülhet a piros zónába.

A szomszédos országokban romlik a helyzet
Digitális uniós covidigazolványt ellenőriznek a horvát–szlovén határon
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

A kétmillió lakosú Szlovéniában a múlt héten több alkalommal is meghaladta háromszázat a napi esetszám. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullám már kezdetét vette, és ugyanolyan erős lesz, mint a korábbiak. A kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt újranyitnak a covidosztályok – tudósított az MTI. Az oltásra jogosult lakosság 46 százaléka kapott legalább egy dózis vakcinát, és már náluk is javasolják a harmadik oltás felvételét.

Az országban a szolgáltatások igénybevétele, a rendezvények látogatása és több munkakör betöltése is védettségi igazoláshoz kötött. A kormány döntése értelmében augusztus 13-a helyett 29-től kell védettségi igazolást felmutatniuk a határon azoknak, akik csak átutazóban vannak.

A több mint négymillió lakosú Horvátországban a felnőtt lakosság felét oltották be, szombatra az 500-at is meghaladta az új fertőzöttek száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) várhatóan átsorolja a piros, azaz súlyosan fertőzött régiók listájára a horvát tengerpartot és Zágrábot. Sajtóhírek szerint a turisták már elkezdték lemondani szeptemberi előfoglalásaikat.

Eközben bonyolódik a helyzet Szerbiában is. Naponta több mint másfél ezren fertőződnek meg – adta hírül a Vajma délvidéki hírportál. A legtöbb fertőzött Belgrádban van. A helyzet riasztó, mivel nem volt még példa arra, hogy a kórházi kapacitás ilyen gyorsan megteljen – nyilatkozta Jelena Velickovic, a batajnicai covidkórház igazgatóhelyettese.

Az 5,4 millió népességű Szlovákiában a múlt héten a vizsgált mintákban a vírus delta variánsa dominált. Száz körül mozog a napi esetszám. Tegnap volt utoljára lehetőségük felvenni a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját azoknak, akik a részt kívánnak venni a pápalátogatás rendezvényein. Ferenc pápa az Eucharisztikus Világkongresszus után Szlovákiába látogat, de Magyarországgal ellentétben náluk csak oltottak vehetnek részt a látogatáshoz köthető eseményeken.

A kilencmilliós Ausztriában szombatra az 1300-at is meghaladta az új fertőzöttek száma. Augusztus 15. óta a beutazáshoz, a gasztronómiai, turisztikai és szabadidős intézményekbe való belépéshez a teljes oltás megléte szükséges. Augusztus 18-tól az országba való beutazásnál is ez a szabály.

Szicíliában él az új fertőzöttek negyede, sok az oltatlan

Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma. A korosztályban több mint hatmillióra teszik azokat, akik egy adag védőoltást sem kaptak. A legnagyobb ellenállást a vakcinázással szemben továbbra is az 50 és 59 év közöttiek tanúsítják. Országosan valamivel kevesebb mint négyezer beteg van kórházban, 466-an lélegeztetőgépen, ami a július elejinek több mint a háromszorosa. Az elhunytak száma jelenleg félszáz körül mozog naponta.

A szombaton nyilvántartásba vett 7470 új beteg majdnem negyedét Szicíliában regisztrálták, ahol az ötmilliós lakosság közel fele még az első dózist sem kapta meg. A szigeten egy nap alatt 1739 új beteget azonosítottak, ami a negyedik legmagasabb szám a járvány 2020. februári kezdete óta. A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci bejelentette: kezdeményezni akarja a kötelező vakcinázást a legveszélyeztetettebb szakmai kategóriákban dolgozók között.
(VT)

Melbourne és Sydney

Erőszakba torkollott a lezárások elleni tüntetés Ausztráliában, több száz embert előállítottak

Indulatok Melbourne utcáin. A rendőrök paprikaspray-vel válaszoltak
Indulatok Melbourne utcáin. A rendőrök paprikaspray-vel válaszoltak
Fotó: AFP/William West

Ezrek vonultak utcára szombaton Ausztrália nagyvárosaiban, hogy a lezárások ellen tiltakozzanak. Melbourne­-ben négyezren tiltakoztak, a rendőrség szerint az elmúlt húsz évben ez volt a legerőszakosabb tüntetés. Az ötmilliós város immár hatodik alkalommal van vesztegzár alatt a járvány kitörése óta, most először például paprikaspray-t is bevetettek a rendőrök. Victoria államban 218 embert állítottak elő, és 236 pénzbírságot szabtak ki.

A korlátozások elleni megmozdulás volt az ötmilliós Sydney-ben is, ahol két hónapja vezettek be szigorú zárlatot, amit szeptember végéig meghosszabbítottak. Itt 47 ember ellen indítottak eljárást a közegészségügyi előírások megsértése vagy a rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt, és 260-nál több bírságot szabtak ki. Kilenc rendőr megsérült és kórházba került.

Ausztrália 2020-ban karanténnal és határzárral igyekezett megfékezni a járványt, hónapokig sikerrel, de a delta variáns megjelenése óta nőnek az esetszámok. Vasárnap 914 delta variánssal fertőzött embert szűrtek ki, ami rekordnak számít. Világviszonylatban viszont alacsonyak náluk a mutatók: a közel 26 millió lakosú országban összesen 44 ezer fertőzöttet azonosítottak. Az oltási kampány lassan halad, részben azért, mert még mindig sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat.
(PS)

Worldometers: világszerte mintegy 212,5 millió a fertőzöttek száma, több mint 4,4 millióan elhunytak, és 190 mil­lióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Tendenciaszerű lassú növekedés

ĀAz a vírusvariáns fog terjedni az országban, amelyik képes lesz a legjobban kijátszani a védőoltások okozta immunválaszt – mondta a Magyar Hírlapnak Rusvai Miklós