Krónika

Továbbra is zár alatt Sydney

Ausztráliában gyorsan terjed a koronavírus delta variánsa, felgyorsítják az oltási kampányt

Meghosszabbították a legnagyobb ausztrál város, Sydney koronavírus-járvány miatti zárlatát pénteken, mivel rohamosan terjed a delta variáns, a település leginkább fertőzött részein pedig éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek. Az új rendelkezés értelmében a zárlat – amely augusztus 28-án ért volna véget – szeptember 30-áig marad érvényben.

Továbbra is zár alatt Sydney
Az ausztrál metropoliszban a zárlat ellenére egyre több a fertőzött
Fotó: AFP/Saeed Khan

Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Gladys Berejiklian újságírók előtt leszögezte: az újabb korlátozások – beleértve a nyilvános terekben előírt maszkviselést is – azért szükségesek, mert az államban harmadik egymást követő napon regisztráltak több mint 600 új fertőzöttet. Pénteken 644 fertőzésről jött hír, többségüket az állam fővárosában, Sydney-ben regisztrálták. Négy halálos áldozatot is jelentettek. Az elmúlt hét napban a napi fertőzöttek száma 400 fölé emelkedett a városban a nyolcadik hete tartó zárlat ellenére.

A szomszédos Victoria államban 55 új fertőzést igazoltak; az egészségügyi hatóságok a járvány elszabadulásától tartanak. Canberrában egy nap alatt 16 új esetet jegyeztek fel, a főváros lakosságának mintegy öt százaléka van karanténban.

Jóllehet Ausztrália eddig sikerrel vette fel a harcot a pandémiával, a harmadik hullámmal érkező delta variáns miatt ismét emelkedett a fertőzésszám, a zárlatok miatt pedig a világ tizenharmadik legerősebb gazdasága a recesszió szélére sodródott. Az országban a járvány kitörése óta 42 100 fertőzést regisztráltak, és 975 halálos áldozatról tudni, viszont a 16 éven felüli lakosságnak még mindig csupán körülbelül a 28 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját.

Canberrai sajtótájékoztatóján Scott Morrison miniszterelnök azt mondta, igyekeznek felgyorsítani az oltási kampányt, jó példaként említve, hogy két egymást követő napon több mint 300 ezer oltást adtak be.

Kapcsolódó írásaink

Tendenciaszerű lassú növekedés

ĀAz a vírusvariáns fog terjedni az országban, amelyik képes lesz a legjobban kijátszani a védőoltások okozta immunválaszt – mondta a Magyar Hírlapnak Rusvai Miklós