Krónika

Könnyű célpontok az oltatlanok

Sok angol feleslegesen került karanténba

Naponta akár kétszázezer új fertőzött is lehet az Egyesült Államok­ban – mondta a Fox News-nak adott interjújában Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) igazgatója. Mint fogalmazott, az oltatlanok olyan könnyű célpontot jelentenek a delta variáns számára, mint egy kacsa, ami közvetlenül a vadász puskája előtt ül.

Könnyű célpontok az oltatlanok
Fertőző beteget szállítanak a mentők Miami egyik közkórházába
Fotó: AFP/Chandan Khanna

A szakértő emlékeztetett, a legutóbbi nap 129 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ami július elejéhez képest hétszáz százalékos növekedést jelent. Kapcsolódó hír, hogy a japán kormány keddtől szeptember 12-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt a fővárosban, Tokióban elrendelt járványügyi szükségállapotot, egyben a korlátozásokat több más prefektúrára is kiterjeszti. Az elmúlt hetekben a járványügyi helyzet folyamatosan romlott az országban, így az ismert fertőzöttek száma már meghaladta az egymilliót.

Londonból arról érkezett hír, hogy hibásan működött egy koronavírus-applikáció, emiatt több ezer ember vonult karanténba úgy, hogy közben nem is kellett volna. Az alkalmazás állítólag közeli kontaktszemélyként tüntetett fel olyanokat is, akiket nem kellett volna. Izraelben időközben nyolcezer fölé emelkedett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, így a hatóságok már ötvenötezer aktív esetet tartanak nyilván. A remények szerint szeptember közepére az oltási kampány nyomán jelentősen csökken majd a fertőződés üteme.

Worldometers: eddig mintegy 208,249 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,387 millióan elhunytak, 187,303 millióan gyógyultak meg a betegségből, és a világ lakosságának 31,4 százaléka kapott egy dózis oltást.

Kapcsolódó írásaink