Krónika

Nem csitul a járvány

Több százezres tiltakozás Franciaországban

Tovább szedi áldozatait Brazíliában a járvány. A The Guardian beszámolója szerint egy nap alatt 926 ember hunyt el a kórban, így a halálos áldozatok hivatalos száma 568 788 ezerre nőtt.

Megkétszereződött a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiá­ban az utóbbi két hétben – adta hírül az MTI. Verica Jovanovic, az országos közegészségügyi intézet igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban azt mondta, főként azok szorulnak ápolásra, akik nem kaptak védőoltást. Kapcsolódó hír, hogy  az Egyesült Államokban ismét berobbant a járvány, s Izraelben is megteltek a kórházak.

Franciaországban szombaton több mint 217 ezer ember vonult utcára a kormány járványellenes intézkedései miatt. A világban a legutóbbi, június 21-i mélypont, azaz a 355 221 újonnan jelentett hétnapos átlagos esetek óta folyamatosan nő a fertőzöttek száma – így jelenleg e mutató már 628 321-nél jár. A napi halálozási szám július 11-én volt a legalacsonyabb (6653), míg tegnapra virradóan meghaladta a tízezret.

A szakértők szerint a valós adatok ennél sokkal rosszabbak – Mexikó esetében például 2020-ban minimum háromszázezer, míg Indiát tekintve csak idén minimum plusz három-ötmillió áldozattal lehet nagyobb a veszteség, mint a hivatalosan jelentett.

Worldometers: eddig mintegy 207,7 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,372 millióan elhunytak, és 186,235 millióan gyógyultak meg.

Kapcsolódó írásaink